Alcoolul este una dintre principalele cauze care duc la accidente rutiere grave. Deseori, conducătorul auto își subestimează consumația și se gândește că nu există niciun pericol, atât timp cât nu a consumat foarte mult. Însă, potrivit lui Cristian Ciocan, purtător de cuvânt IGPR, toleranța în România este 0, iar șoferii riscă să fie reținuți.
“Alcoolul este o cauză complementară a accidentelor de circulație, pe primul loc fiind neadaptarea vitezei de deplasare la condițiile de drum, traversările neregulamentare ale pietonilor, neacordarea de trecere pentru pietoni sau pentru autovehicule (…) Toleranța în România este 0. Carnetul de conducere se reține pe o perioadă de 90 de zile, între 9 și 20 de puncte amendă. Dacă ai peste 0,40 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat, se întocmește un dosar de cercetare penală”, a declarat, miercuri, Cristian Ciocan în emisiunea “B1, viața e frumoasă”.
Întrebat la ce oră un șofer se poate urca la volan, după ce a consumat alcool, Florin Ene, medic primar psihiatru a spus că un conducător auto nu ar trebui să se angajeze în circulație, întrucât există mulți factori de care trebuie să se țină cont. Printre acești factori se numără stările psihologice și fizice ale unui șofer, “volumul persoanei care consumă, alimentele care sunt prezente în stomac, și cantitatea de alcool pe care o consumă”.
În opinia purtătorului de cuvânt IGPR marea greșeală a șoferilor este că aceștia nu conștientizează consecințele care pot apărea după ce consumă băuturi alcoolice și tratează acest subiect cu lejeritate.
“Principala problemă a conducătorilor auto este că el nu ia în considerare faptul că se poate produce un accident, ci că îl poate surprinde un agent de poliție rutieră. Scopul nostru nu este să reținem permise de conducere, ci să reducem numărul de evenimente rutiere, cauzate de consumul de băuturi alcoolice”, a explicat Ciocan.
De asemenea, invitatul emisiunii a atras atenția că șoferii nu ar mai trebui să invoce tot felul de motive care să scuze starea de ebrietate, întrucât aparatele etilotest sunt special create pentru a detecta doar consumul de băuturi alcoolice.
La rândul său, Florin Ene a spus că cine se urcă la volan după ce a băut alcool, indiferent de cantitate, riscă să se accidenteze, sau să accidenteze alte persoane.
“Principiul este că atunci când îți planifici să conduci nu trebuie să consumi băuturi alcoolice, pentru că nu știi ce toleranță sau reacții poți să ai”, a afirmat medicul primar.