Alexandru Rafila: „Chestiunea asta cu împărțirea în zone galbene și verzi, sau roșii trebuie să fie adaptabilă fiecărei școli”

Alexandru Rafila: „Chestiunea asta cu împărțirea în zone galbene și verzi, sau roșii trebuie să fie adaptabilă fiecărei școli”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS este de părere că o soluție mai potrivită pentru aplicarea celor trei scenarii privind revenirea copiilor la ore, ar fi fost adaptarea lor la nivelul fiecăreui unități de învățământ.

Mai mult decât atât, reprezentantul României la OMS susține că ar fi fost indicat ca școlile să exerseze noile proceduri și să nu înceapă experimentarea după ce elevii intră la ore, scrie Digi24.

Profesorul Alexandru Rafila a afirmat, pentru sursa citată anterior, că revenirea copiilor la școală în deplină siguranță ar fi nerealistă.

Împărțirea în zona galbene, verzi și roșii, adaptată în funcție de școală

Reprezentantul României la OMS susține că împărțirea în zone galbene, verzi și roșii ar fi trebuit să fie adaptată în funcție de fiecare unitate de învățământ în parte.

Trebuie să fim flexibili. Chestiunea asta cu împărțirea în zone galbene și verzi, sau roșii trebuie să fie adaptabilă fiecărei școli. Nu contează numai numărul de cazuri care se înregistrează într-o anumită localitate, incidența aceea acumulată din ultimele două săptămâni, contează școala cum este din punct de vedere al spațiilor, al condițiilor igienico-sanitare, al numărului de elevi din fiecare clasă. Cred că e normal ca în zonele verzi, unde înghesuiala e prea mare, să aplici pentru un scenariu hibrid, în zonele galbene, unde numărul de elevi din clasă este mic, să poți să mergi pe un scenariu similar zonei verzi”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.

Profesorul Rafila este de părere că ar putea merge toți elevii la școală, acolo unde sunt puțini în clasă. Acesta a dat și un exemplu, ce vizează în special unitățile de învățământ din mediul rural.

„Una este, de exemplu, într-o zonă cu scenariul galben să lucrez alternativ la copiii din clasele gimnaziale în două serii, dacă în clasă sunt 36 de copii, și altă situație dacă în clasă sunt 15 copii, cum de exemplu este în foarte multe școli din mediul rural. Acolo nu e nevoie să vină alternativ, poate să vină permanent la școală, pentru că sunt puțini copii”, a precizat Alexandru Rafila, pentru sursa citată.