Sebeș: Garda de Mediu anunță că va amenda firma Kronospan pentru incidentul de miercuri. „Posibil să facem și o plângere penală” (VIDEO)

Sebeș: Garda de Mediu anunță că va amenda firma Kronospan pentru incidentul de miercuri. Posibil să facem și o plângere penală (VIDEO)
Foto: alba24.ro

Locuitorii din Sebeș au trecut miercuri, din nou, prin momente de panică, după ce timp de mai bine de 20 de minute un fum gros și închis la culoare a acoperit cerul. Fumul a fost degajat de pe o platformă a companiei Kronospan, cunoscută în oraș pentru astfel de incidente.

La fața locului s-au deplasat imediat reprezentanți ai Gărzii de Mediu. Comisarul șef Daniel Hălălai a transmis pentru B1.ro că fabrica va primi amendă și este posibil să se deschidă și un dosar penal.

La momentul de față a fost o degajare importantă de masă lemnoasă sub formă de pulbere. Din declarația operatorului, dar acum verificăm chestiunea aceasta, la momentul producerii incidentului s-a oprit accidental o linie de producție la pal, iar praf de lemn a fost emis în atmosferă în cantități importante. Lemnul nu a fost impregnat cu alte substanțe chimice. Pe platformă sunt două societăți comerciale, Kronospam și Kronochem. APM-ul are stații de monitorizare într-un cartier locuit, Kogălniceanu se numește, acolo rezultatele o să le avem undeva la 72 de ore. Asta este procedura pentru pulberile în suspensie PM10, a cântări filtrul.

Societatea poate cumula chiar mai multe amenzi dacă se vor descoperi și alte nereguli.

Oricum societatea va fi amendată pentru faptul că nu a respectat condițiile din autorizație și trebuia să nu se întâmple așa ceva, trebuia să prevină orice incident pe mediu. Dacă faptele duc înspre acest lucru posibil să facem și o plângere penală. Ei au monitorizare constantă, Agenția de Protecție a Mediului a montat stații de monitorizare în proximitatea fabricii, într-o zonă, pe un culoar unde se pot lua cele mai bune analize. Primăria a achiziționat un laborator ultra-performant și eu am cerut Agenției de Protecție a Mediului să avem măcar odată pe săptămână un laborator în locuri neștiute și necunoscându-se data exactă când merge. Cei de la Primărie fac și ei la rândul lor același lucru, vom intercalibra toate rezultatele” a declarat comisarul șef Daniel Hălălai.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului nu a sesizat miercuri nici o schimbare a parametrilor din Sebeș, după degajarea masivă de fum negru de la o instalație de pe platforma Kronospan Sebeș. Rețeaua de senzori nu măsoară particulele în suspensie. Acesta este singurul indicator pentru care nu se colectează date, de la Sebeș, conform Alba24.ro.

Reprezentanții Kronospan au transmis un document adresat Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Primăriei Sebeș, semnat de directorul general Oana Bodea, în care explică ce s-a întâmplat.

”În urma unei alarme apărute pe linia de PAL, uscătorul s-a oprit automat din motive de siguranță. Aburul de uscare împreună cu o parte din materia primă (praf de lemn) aflate în acel moment în uscător au fost dispersate în atmosferă timp de 20 de minute. Materia primă aflată în uscător nu era contaminată cu substanțe chimice. Întreaga instalație a fost oprită automat urmând ca o comisie a Kronospan Trading să verifice cauzele producerii evenimentului. La fața locului au fost prezenți reprezentanți ai Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului Alba și Primăria Municipiului Sebeș. În prezent, Laboratorul APM Alba efectuează măsurători în comunitate pentru monitorizarea calității aerului ]n Sebeș. În eveniment nu au fost implicate substanțe periculoase. Nu au existat răniți. Evenimentul a fost anunțat imediat la autoritățile competente.

În urmă cu 2 săptămâni, o fabrică a companiei din orășelul Kirk, Țara Galilor a luat foc și conform presei locale, Consiliul Local a avertizat reprezentanții fabricii:

Comunitatea se confruntă cu un incendiu la fabrică, în medie cel puțin o dată pe an. Kronospan are multe de făcut să îmbunătățească relațiile, i-aș încuraja să fie de acord cu o monitorizare independentă atât a zgomotului cât și a poluării, este singurul mod în care putem progresa”.

Anul trecut, la Brașov, acoperișul unei hale aparținând firmei Kronospan a luat foc și reprezentanții ISU au făcut verificări pentru a afla dacă fabrica mai respectă condițiile în care a fost acordată autorizația de funcționare.

De asemenea locuitorii din Sebeș se plâng că fumul eliberat de la fabrică este poluant și că numărul cazurilor de afecțiuni respiratorii a crescut în ultimii ani mai ales în rândul copiilor.

În 2015, peste 2000 de locuitori au protestat avertizând în privința creșterii incidenței de cancer în rândul populației, conform adevărul.ro. Pe tot parcursul protestului, dar mai ales la poarta companiei multinaţionale, oamenii au scandat lozinci şi au afişat bannere împotriva acesteia pe care se putea citi: ”Kronospane nu uita / Sebeşul nu te vrea”, ”Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer”.

În 2017, un cetățean din Sebeș a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba suspendarea dezbaterilor publice pentru autorizația de mediu necesară funcționării noii fabrici de formaldehidă de la Sebeș, invocând o anchetă DNA în derulare. Modul în care au fost eliberate documentele necesare construcției noii fabrici de producție a formaldehidei de la Sebeș face obiectul unui dosar înregistrat la DNA Alba Iulia. Este vorba despre autorizația de construcție care ar fi fost eliberată în baza unui certificat de urbanism expirat. Reclamația la Parchet, foarte gravă, a fost făcută de Nicolae Comici, un cetățean din Sebeș. Potrivit acestuia, expirate ar mai fi și alte documente, printre care, cel mai important este Avizul de Mediu care a fost anulat de Tribunalul Cluj – Napoca, conform Alba24.ro.

Kronospan este prezentă la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF). Kronospan este unul dintre liderii globali în producerea de plăci pe bază de lemn. Compania are peste 800 de angajați în România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an