Sebeș: Garda de Mediu anunță că va amenda firma Kronospan pentru incidentul de miercuri. „Posibil să facem și o plângere penală” (VIDEO)

Sebeș: Garda de Mediu anunță că va amenda firma Kronospan pentru incidentul de miercuri. Posibil să facem și o plângere penală (VIDEO)
Foto: alba24.ro

Locuitorii din Sebeș au trecut miercuri, din nou, prin momente de panică, după ce timp de mai bine de 20 de minute un fum gros și închis la culoare a acoperit cerul. Fumul a fost degajat de pe o platformă a companiei Kronospan, cunoscută în oraș pentru astfel de incidente.

La fața locului s-au deplasat imediat reprezentanți ai Gărzii de Mediu. Comisarul șef Daniel Hălălai a transmis pentru B1.ro că fabrica va primi amendă și este posibil să se deschidă și un dosar penal.

La momentul de față a fost o degajare importantă de masă lemnoasă sub formă de pulbere. Din declarația operatorului, dar acum verificăm chestiunea aceasta, la momentul producerii incidentului s-a oprit accidental o linie de producție la pal, iar praf de lemn a fost emis în atmosferă în cantități importante. Lemnul nu a fost impregnat cu alte substanțe chimice. Pe platformă sunt două societăți comerciale, Kronospam și Kronochem. APM-ul are stații de monitorizare într-un cartier locuit, Kogălniceanu se numește, acolo rezultatele o să le avem undeva la 72 de ore. Asta este procedura pentru pulberile în suspensie PM10, a cântări filtrul.

Societatea poate cumula chiar mai multe amenzi dacă se vor descoperi și alte nereguli.

Oricum societatea va fi amendată pentru faptul că nu a respectat condițiile din autorizație și trebuia să nu se întâmple așa ceva, trebuia să prevină orice incident pe mediu. Dacă faptele duc înspre acest lucru posibil să facem și o plângere penală. Ei au monitorizare constantă, Agenția de Protecție a Mediului a montat stații de monitorizare în proximitatea fabricii, într-o zonă, pe un culoar unde se pot lua cele mai bune analize. Primăria a achiziționat un laborator ultra-performant și eu am cerut Agenției de Protecție a Mediului să avem măcar odată pe săptămână un laborator în locuri neștiute și necunoscându-se data exactă când merge. Cei de la Primărie fac și ei la rândul lor același lucru, vom intercalibra toate rezultatele” a declarat comisarul șef Daniel Hălălai.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului nu a sesizat miercuri nici o schimbare a parametrilor din Sebeș, după degajarea masivă de fum negru de la o instalație de pe platforma Kronospan Sebeș. Rețeaua de senzori nu măsoară particulele în suspensie. Acesta este singurul indicator pentru care nu se colectează date, de la Sebeș, conform Alba24.ro.

Reprezentanții Kronospan au transmis un document adresat Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Primăriei Sebeș, semnat de directorul general Oana Bodea, în care explică ce s-a întâmplat.

”În urma unei alarme apărute pe linia de PAL, uscătorul s-a oprit automat din motive de siguranță. Aburul de uscare împreună cu o parte din materia primă (praf de lemn) aflate în acel moment în uscător au fost dispersate în atmosferă timp de 20 de minute. Materia primă aflată în uscător nu era contaminată cu substanțe chimice. Întreaga instalație a fost oprită automat urmând ca o comisie a Kronospan Trading să verifice cauzele producerii evenimentului. La fața locului au fost prezenți reprezentanți ai Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului Alba și Primăria Municipiului Sebeș. În prezent, Laboratorul APM Alba efectuează măsurători în comunitate pentru monitorizarea calității aerului ]n Sebeș. În eveniment nu au fost implicate substanțe periculoase. Nu au existat răniți. Evenimentul a fost anunțat imediat la autoritățile competente.

În urmă cu 2 săptămâni, o fabrică a companiei din orășelul Kirk, Țara Galilor a luat foc și conform presei locale, Consiliul Local a avertizat reprezentanții fabricii:

Comunitatea se confruntă cu un incendiu la fabrică, în medie cel puțin o dată pe an. Kronospan are multe de făcut să îmbunătățească relațiile, i-aș încuraja să fie de acord cu o monitorizare independentă atât a zgomotului cât și a poluării, este singurul mod în care putem progresa”.

Anul trecut, la Brașov, acoperișul unei hale aparținând firmei Kronospan a luat foc și reprezentanții ISU au făcut verificări pentru a afla dacă fabrica mai respectă condițiile în care a fost acordată autorizația de funcționare.

De asemenea locuitorii din Sebeș se plâng că fumul eliberat de la fabrică este poluant și că numărul cazurilor de afecțiuni respiratorii a crescut în ultimii ani mai ales în rândul copiilor.

În 2015, peste 2000 de locuitori au protestat avertizând în privința creșterii incidenței de cancer în rândul populației, conform adevărul.ro. Pe tot parcursul protestului, dar mai ales la poarta companiei multinaţionale, oamenii au scandat lozinci şi au afişat bannere împotriva acesteia pe care se putea citi: ”Kronospane nu uita / Sebeşul nu te vrea”, ”Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer”.

În 2017, un cetățean din Sebeș a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba suspendarea dezbaterilor publice pentru autorizația de mediu necesară funcționării noii fabrici de formaldehidă de la Sebeș, invocând o anchetă DNA în derulare. Modul în care au fost eliberate documentele necesare construcției noii fabrici de producție a formaldehidei de la Sebeș face obiectul unui dosar înregistrat la DNA Alba Iulia. Este vorba despre autorizația de construcție care ar fi fost eliberată în baza unui certificat de urbanism expirat. Reclamația la Parchet, foarte gravă, a fost făcută de Nicolae Comici, un cetățean din Sebeș. Potrivit acestuia, expirate ar mai fi și alte documente, printre care, cel mai important este Avizul de Mediu care a fost anulat de Tribunalul Cluj – Napoca, conform Alba24.ro.

Kronospan este prezentă la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF). Kronospan este unul dintre liderii globali în producerea de plăci pe bază de lemn. Compania are peste 800 de angajați în România.

Ultima oră
20:41 - Eduard Novak: Știu prin ce treceți, dragi sportivi, și cei care ați reușit să împliniți visul unei medalii, și cei care nu ați reușit. Să nu renunțați niciodată la visul vostru!
20:40 - Agent Green: „USR și AUR se dovedesc astăzi la fel ca PSD. Au blocat interzicerea exportului cu animale vii măcar pe timpul verii”
20:19 - MApN a a atribuit un contract de peste 492 milioane de lei pentru lucrări de infrastructură la baza de la Câmpia Turzii
20:17 - Raed Arafat clarifică măsurile pentru persoanele care se întorc în România din zona roșie: Doar cei vaccinați nu intră în carantină. Care sunt excepțiile
20:17 - Două avioane TAROM nu au putut decola de pe Aeroportul Otopeni din cauza unor defecțiuni. Mai multe curse au înregistrat întârzieri
20:00 - David Popovici, mesaj emoționant după Tokyo 2020: „Sunt impresionat de incredibila susținere pe care am primit-o. Sunt onorat de prietenia voastră, a românilor răspândiți pe tot globul”
19:39 - Acuzații grave la adresa conducerii CFR: „Închiriază la alții locomotive și noi nu avem să dăm la tren, decât locomotive vechi, defecte, insuficiente”
19:32 - CNCAV: Începe imunizarea cu vaccinul Spikevax (Moderna) a tinerilor cu vârste între 12 și 17 ani
19:07 - Vaccinarea anti-COVID nu afectează sarcina și nu reduce fertilitatea. Explicațiile CNCAV
19:01 - SUA au început evacuarea foștilor colaboratori din Afganistan, aflați în pericol după ascensiunea talibanilor