ANPC: Ce drepturi ai atunci când achiziționezi o vacanță

ANPC: Ce drepturi ai atunci când achiziționezi o vacanță
Foto: Pixabay.com

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi avertizează pe cei care plănuiesc să plece în vacanță să acorde o atenţie deosebită la achiziţia pachetelor de servicii turistice. Clienții agențiilor de turism au dreeptul să știe încă dinainte de a achiziționa pachetul toate informaţiile legate de destinaţie, cazare, transport, servicii de masă precum şi cele despre modalităţile de plată.

Paul Anghel, directorul general al ANPC, a publicat pe Facebook o serie de recomandări pentru consumatori în contextul creșterii numărului de achiziții de pachete turistice.

ANPC a transmis că agențiile de turism au următoarele obligații:

  •  Să furnizeze consumatorilor informații scrise înainte de încheierea contractului, care să cuprindă detalii despre destinație, cazare, transport, servicii de masă și modalități de plată.
  • Să ofere informații despre avansul plătit și termenele de achitare a restului de plată, numărul minim de persoane necesar pentru ca programul să se realizeze și termenul limită de informare în cazul anulării călătoriei. De asemenea, consumatorilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a încheia asigurări facultative pentru asistență în caz de boală sau accident, precum și informații privind durata ofertei turistice.
  • Să comunice consumatorului, în scris sau prin alte mijloace corespunzătoare, informații generale despre pașapoarte, vize și formalități de sănătate necesare pentru călătorie și ședere.
  • Să furnizeze într-un termen convenit în contract, informații înainte de data plecării: orarele, escalele și legăturile de transport, precum și locurile alocate fiecărui turist în mijloacele de transport.
  • Clienții au dreptul să primească rebui informații despre reprezentanța locală a organizatorului sau intermediarului, precum și despre contractarea unei asigurări facultative care să acopere transferul sau repatrierea în caz de accident sau boală.
  • Agențiile de turism tur-operatoare sau intermediare sunt obligate să furnizeze un bon de comandă numai în cazul în care se solicită pachete de servicii turistice care nu sunt incluse în oferta agenției. Contractul se consideră încheiat atunci când turistul primește confirmarea scrisă a rezervării, transmisă de organizator sau intermediar în numele acestuia, în termen de maximum 60 de zile de la semnarea bonului de comandă”, a scris duminică, pe Facebook, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`