Aproape jumătate dintre pateurile de porc din România au ca principal ingredient apa. Ce altceva se mai găsește în compoziție

Aproape jumătate dintre pateurile de porc din România au ca principal ingredient apa. Ce altceva se mai găsește în compoziție
Aproape jumătate dintre pateurile de porc din România au ca principal ingredient apa. Sursa: Freepick

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de porc ce se regăsesc pe piața din România. Deși ficatul de porc ar trebui să fie principalul ingredient, acesta se regăsește doar în proporție de 15% în compoziție.

În total, au fost analizate 40 de produse de la mai mulți producători/distribuitori. Printre aceștia de numără Mandy Foods International SRL, Scandia Food S.R.L., Vascar S.A, Carrefour România SA, Auchan Romania SA, Selgros Cash&Carry SRL, Mega Image SRL sau Lidl Discount SRL.

Aproape jumătate dintre pateurile de porc au ca principal ingredient apa

Din punct de vedere al procentajului de ficat, acesta se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47% din compoziție.

În 45% dintre pateurile de porc de pe piață, principalul ingredient este apa. Numai în 37% din numărul total al acestor produse, ficatul de porc este prim ingredient. În cazuri și mai grave, slănina și alt tip de carne reprezintă esența din compoziție.

În compoziția acestui tip de produs se mai pot regăsi proteina animală din porc, șorici sau slănină. 72,5% din produse conțin E-uri (aditivi alimentari).

Ce E-uri se regăsesc în pateurile de porc

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:

  • 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250)
  • 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120)
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407)
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu (E451)

„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți.

Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre. Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, a spus Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Baza-date-Pate-porc-2022-1
Urmăriți B1TV.ro și pe