Jurnalistul Cătălin Tolontan susține că are dovezi că medicii și asistentele din spitalele bucureștene au cerut familiilor victimelor de la Colectiv să vină cu medicamente și pansamente de acasă, în timp ce public se spunea că au de toate.
“Probele demonstrează că statul a propagat o versiune oficială care a camuflat versiunea reală. Autoritățile ne-au mai mințit o dată”, se arată într-un articol publicat pe tolo.ro.
Condițiile pe care statul le-a oferit victimelor de la Colectiv au fost altele decît cele despre am fost asigurați, susține jurnalistul.
“Situația reală din spitale la începutul lui noiembrie, nu situația coafată din comunicatele guvernului Ponta, era chinuitoare și pentru doctori, și pentru șefii spitalelor! Doctorii erau nevoiți să afirme una în public și să facă alta în realitate”, se arată în articolul publicat pe site-ul jurnalistului.
Probele i-au parvenit lui Tolontan din cercul de prieteni ai unui tînăr care a decedat la aproape două săptămîni după incendiul de la Colectiv. Ulterior, probele au fost confirmate în interviuri cu oficiali ai spitalelor, care au recunoscut tot.
“Pe 3 noiembrie, prietenii tocmai făcuseră donații în medicamente la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB). Există chitanțe.
Prietenii își povestesc unii altora că >”, arată Tolontan.
În seara tragicului incident, 30 octombrie, ministrul de interne Gabriel Oprea, șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat și ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu i-au asigurat pe români că spitalele care i-au preluat pe cei 150 de răniți au toate condițiile și stocurile de medicamente necesare.
„Revolta oamenilor este canalizată către acționarii clubului Colectiv și către firma de artificii. Dumnezeu știe ce s-ar fi întîmplat în acea noapte dacă oamenii cunoșteau adevărul. Poate că România se schimba într-adevăr. E o supoziție.
Cert e că statul s-a scos. Dar nu i-a fost ușor”, scrie Cătălin Tolontan.
Ralitatea este însă alta. Conform sursei citate, timp de 10 zile, rudele și prietenii tînărului care a murit la Spitalul Universitar, despre care avem date, au construit o celulă de criză care a donat medicamente, “nu doar din proprie inițiativă, ci și pentru că medicii îi avertizau că anumite medicamente se vor termina! Medicamente banale, precum vitaminele sau paracetamolul!”.
O probă relevantă este discuția pe care unul dintre amicii tânărului a purtat-o prin sms cu unul dintre medicii de la Universitar.
“Ce publicăm azi, nici nu e vreo mare dezvăluire, e doar o confirmare certă a ceva ce orice român știa cu ochii închiși. Dar chiar vitamine și pansamente să nu aveți?!”, spune Tolontan.
“Da, medicamentele au fost donate de rude și prieteni, dar care e problema?”, a spus medicul rezident din Spitalul Universitar care a purtat conversația pe sms în care avertiza că ”mai avem medicamente, dar se vor termina”.
Și directorul Spitalului Universitar, doctorul Cătălin Cîrstoiu, a recunoscut că s-au făcut donații de medicamente.
“Da, au fost donate pansamente speciale pentru arși. Și medicamente speciale, precum flamazin, un unguent”, a spus Cîrstoiu.
”Nu doar la SUUB s-au făcut donații, ci la toate spitalele. E un gest normal și noi așa l-am luat. Chiar o să-i întreb pe colegii mei de la celelalte spitale cît s-a donat la ei”, a adăugat Cătălin Cîrstoiu, director SUUB.