Medicul pediatru Mihai Craiu a avertizat că spitalele din România se confruntă cu un nou fenomen. Mai precis, doctorul susține că numărul de copii infectați cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 crește alarmant. Îngrijorător este faptul că unii dintre minori se infectează acasă, de la părinți.
Mihai Craiu a evidențiat faptul că a început să crească și numărul copiilor care stau acasă și se îmbolnăvesc. Aceștia contactează virusul de la părinți sau rude, care nu respectă cu strictețe măsurile de protecție impuse de autorități în vederea limitării răspândirii noului coronavirus de tip SARS-CoV-2.
„Problema este că acum au început să se îmbolnăvească și copiii care stau numai acasă. Copii care au și comorbidități – o boală neurologică, obezitate, astm, care iau citostatice. Adică exact acei copii care iau (infecția – n.r.) de la părinții lor, de la rudele lor, pentru că transmisia în rândul comunității este foarte mare și adulții nu respectă regulile.
Vorbesc de copii care nu ies din casă, nu merg la școală, nu sunt expuși la nimic. (…) Mesajul este unul de responsabilizare: dacă nu ne pasă, și nu credem, și suntem covidosceptici pentru noi, trebuie să ne gândim la copii la fel de mult ca și la bunici și să luăm măsurile care se impun”, a declarat Mihai Craiu, într-o intervenție la un post de televiziune.
Medicul a mai spus micuții care suferă de boli cronice pot dezvoltao formă severă de COVID-19.
”Din nefericire, în spitalele românești care tratează bolnavii de coronavirus sunt mai puține locuri pentru copii decât pentru adulți”, a precizat dr. Mihai Craiu.
„De-aia trebuie să avem grijă de copiii noștri bolnavi, ca să nu ajungem în situația adulților”, a mai spus specialistul.
În ultimele 24 de ore au fost 9.937 de cazuri noi de COVID-19, un nou record al infecțiilor cu coronavirus de la începutul pandemiei.Bilanțul total ajunge la 296.999 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 201.114 persoane vindecate.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS),capitala a contabilizat peste 900 îmbolnăviri nou confirmate, conducând Bucureștiul la un total de aproape 42.000 de cazuri de la începutul pandemiei.
În acest top negativ, municipiul București este urmat de județele Prahova – 544 de noi cazuri, Cluj – 485 și Sibiu – 472.