"Bacșișul, închinatul pe lângă biserici și «curentul» specific românesc": Ce-i șochează pe străinii ajunși în România

"Bacșișul, închinatul pe lângă biserici și «curentul» specific românesc": Ce-i șochează pe străinii ajunși în România

V-ați gândit vreodată care este percepția străinilor despre noi? Sau ați întâlnit unul și l-ați întrebat care este părerea lui despre români?

Jurnaliștii de la Vice.com au făcut un sondaj printre străinii care și-au găsit rostul la noi în țară. Bucătari, contabili sau jurnaliști, cu toții au fost șocați de cel puțin un obicei al românilor.

Cele mai menționate au fost: cultul bacșișului, religiozitatea și închinarea atunci când se trece pe lângă o biserică și faptul că nu se deschid geamurile de teama “curentului”.

“Aici, toată lumea e numai după bani, bani, bani”, declară siderat unul dintre străinii stabiliți la București.

Nici religiozitatea românilor nu a trecut neobservată: “Oamenii se închină de câte ori trec pe lângă o biserică”.

Artur Pompka, 27 de ani, contabil, Polonia: “Românii dau bacșiș peste tot. În taxi, la coafor, la cosmetician. În Polonia, și cred că în multe alte țări, bacșișurile se lasă numai la restaurant. A fost foarte ciudat pentru mine la început să văd cum oamenii dădeau bacșiș după ce se tundeau. La mine în țară ai o listă de prețuri și plătești cât scrie acolo. Ar fi puțin ciudat să le las bacșiș frizerilor din Polonia, dar cred că nu s-ar plânge dacă aș face-o.

Românii mănâncă aproape orice cu pâine. Am văzut oameni cum mâncau supe, feluri cu carne și multe altele cu pâine. Și în Polonia avem mâncăruri care se servesc cu pâine, chiar dacă nu la fel de mult ca aici. Dar cel mai ciudat a fost să văd cum în România mănâncă până și piureul de cartofi cu pâine.

O altă ciudățenie este «curentul» specific românesc. Nimeni nu ar deschide un geam în tramvai, chiar dacă sunt 35 de grade afară. La fel și la birou – nu dau drumul la aerul condiționat și nici nu deschid geamul. Toată lumea se teme de curent, care se pare că poate dăuna grav sănătății, în țara asta. Asta e chestia care mă enervează cel mai tare. Când temperatura din birou depășește 25-26 de grade, chiar e imposibil să muncești.

Christian Gesellmann, 31, jurnalist, Germania: “Primul lucru pe care l-am observat aici a fost religiozitatea. Oamenii se închină de câte ori trec pe lângă o biserică. Chiar și oameni care nu au o mină religioasă. Prima dată când am văzut asta a fost în autobuz, când o femeie care stătea pe scaun în fața mea a început să se închine. Nu știam ce se întâmplă, m-am gândit că poate port eu vreo pentagramă pe tricou și nu știu.

Să împarți cu alții și să împrumuți bani și altele e ceva foarte obișnuit în România. În Germania, nu împrumuți bani de la un prieten nici dacă rămâi fără. De fapt, în Germania, nu rămâi fără bani, pentru că îți planifici în așa fel încât să nu se întâmple asta. În plus, în Germania oamenii pur și simplu au mai mulți bani.

Ali Zaidi, 39, manager restaurant, India: Nu am înțeles niciodată de ce sunt oamenii în România așa stresați. Explodați din orice. În autobuz, pe stradă, dacă doar ating pe unul, imediat se supără, face caz. În India, oamenii sunt calmi. Și se mulțumesc cu puțin. În puținul pe care îl au găsesc bucurie. Aici, toată lumea e numai după bani, bani, bani.”

Kaksa K., 51, bucătăreasă, Turcia: “M-am mirat că aruncați cu bani la înmormântare. Treceam o dată pe stradă când era alai de înmormântare și lumea arunca cu bani. I-am luat, că erau așa, pe jos, și mi-am luat un pachet de țigări cu ei.”

Alme Lema, 47, comerciant, Congo: „Când am venit eu în România, în 1991, ca student la Petrochimie, lumea nu prea văzuse negri. Când mă întâlneam cu câte o babă pe stradă, se uita la mine și se închina. Atunci începeam și eu să mă închin repede, spre ea".

Articolul integral poate fi cititi AICI

Urmăriți B1TV.ro și pe
`