Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la revenirea în țară din SUA, că vizita peste ocean „a avut ca obiectiv finalizarea unei munci de creare a cadrului legislativ bilateral care să permită așezarea relației româno-americane pe o nouă treaptă a colaborării bilaterale, dar și în interiorul structuriii din care ambele țări fac parte, în mod deosebit NATO”.
De asemenea, președintele a spus că acordul privind scutul antirachetă face ca nivelul de securitate al României să fie cel mai înalt din istoria țării noastre.
„Cu ocazia aceste vizite s-a semnat un document extrem de important pentru securitatea națională și s-a adoptat o declarație legată de parteneriatul strategic pentru secolul 21, între SUA și România. Acordul face ca nivelul de securitate al României să fie cel mai înalt din istoria acetei țări. Pentru prima dată, România este protejată de un sistem antirachetă, care pune cetățenii și instituțiile în deplină siguranță”, a declarat Băsescu.
Pentru a îndepărat orice specualție legată de anexe secrete, președintele a precizat că „acordul nu are nimic secret în el”, și speră ca în următoarele 10 zile documentul să fie publicat atât în România, cât și în SUA.
„Nu este un acord care să permită luminaților analiști să modifice clauze. Negociatorul Bogdan Aurescu va da public toate explicațiile pe fiecare clauză a acordului. Îmi asum alături de el viitoarele critici, dacă vor fi. S-ar putea să am șocul să constat că îl veți aplauda”, a mai spus președintele.
Potrivit șefului statului, un alt document important a fost adoptat la nivelul președinților celor două state, precum și de vicepreședintele american Joe Biden, care este declarația comună privind parteneriatul strategic pentru secolul 21.
„Acest document este unul politic care fixează liniile parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite pentru următoarele decade. Obiectivul stabilit prin acest document este acela că se balansează parteneriatul de securitate cu multe alte zone de interes comun: viza Waiver, Obama își asumă susținerea modificării legii pentru acordarea vizelor”, a continuat șeful statului.
Traian Băsescu a declarat că în document se pune accent pe câteva elemente: cooperarea politică între cele două state, cea militară, economică, științifică și tehnică, culturală, în educație și cercetare, precum și multe altele.