Biologii marini spun că oamenii au creat dezastrul din ape din cauza căruia rechinii atacă turiști

Biologii marini spun că oamenii au creat dezastrul din ape din cauza căruia rechinii atacă turiști
Unii turiști atrag rechinii cu diverse momeli pentru un selfie, sură foto: captură YT

Periodic, rechinii atacă turiştii în Marea Roşie. Ultima victimă este o româncă de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio şansă în faţa Marelui Alb care la doar 600 de metri distanţă mai ucisese o turistă din Austria.

Oamenii consumă resursele rechinilor iar aceștia devin agresivi

Experţii spun că oamenii au schimbat fără să vrea dieta şi comportamentul rechinilor din Marea Roşie, care tradiţional mâncau macrou şi nu urcau la mai puţin de 30 de metri adâncime.

Motivele pentru care rechinul din specia „Carcharodon carcharias” cunoscut şi drept „marele alb” sau „moartea albă” atacă oamenii la Marea Roşie nu sunt cunoscute cu exactitate, dar experţii cred că acestea au legătură cu activitatea umană în zonă.

„În primul rând, vorbim de pescuitul excesiv. Milioane şi milioane de egipteni depind de macroul din Marea Roşie, care este şi hrana preferată a rechinilor. Aceştia rămân astfel fără mâncare şi trebuie să se orienteze spre altceva.

Apoi, pentru turişti se organizează un fel de excursii pentru a face scufundări în zonele cu rechini. Mulţi amatori de selfie-uri cu rechinii albi. Acum, deşi este interzis, se utilizează atractanţi, diverse materiale îmbibate în sânge sau bucăţi de peşte. Practic, atrag deliberat rechinii.

Această procedură este interzisă, dar există destui turişti dispuşi să plătească atât cât trebuie pentru a «beneficia» de astfel de aventuri”, a declarant pentru „Adevărul” biologul marin Adrian Bîlbă.

Snorkelingul – un sport mai periculos decât pare

Expertul mai susţine că în mare pericol sunt şi cei care obişnuiesc să facă snorkeling. „Cei care practică astfel de scufundări nu se pot proteja cu costume de neopren pentru că acestea dau flotabilitate şi practic nu mai pot ajunge sub apă.

Şi cum snorkelingul se face în zonele cu recif de corali, scufundătorii se pot răni, e adevărat uşor, în coralii care sunt extrem de tăioşi. Există turişti care nici măcar nu îşi dau seama pe loc că s-au rănit, dar acele câteva picături de sânge care se duc în apă sunt suficiente ca să atragă rechinii.

„În plus, mai vorbim de o problemă. Dintr-un motiv uşor de dedus, turistele nu ar trebui să facă scufundări într-o anumită perioadă a lunii”, atrage atenţia specialistul.

Mii de oi s-au scufundat recent în Marea Roșie

Nu trebuie ignorat faptul că recent în Marea Roşie s-a scufundat o navă care avea la bord 18.000 de oi. Toate aceste animale s-au transformat în hrană pentru rechini, care pe fondul lipsei de macrou s-au adaptat la carnea de mamifere.

„De aici şi până la atacuri nu mai este decât un pas. Totuşi, trebuie spus că, în principiu, atacurile rechinilor asupra omului sunt foarte rare. Se întâmplă la doi-trei ani, dar în total sunt rare. Adică mult mai dese sunt atacurile urşilor, de exemplu”, mai spune biologul marin.

Cele două atacuri recente nu sunt singurele atacuri ale rechinilor în zona respectivă

Două femei au fost ucise de rechini lângă plajele Egiptului de la Marea Roşie, la sud de oraşul Hurghada, a anunţat duminică Ministerul egiptean al Mediului, scrie Reuters. Prima victimă era o femeie din Austria de 68 de ani, iar cea de-a doua, o turistă româncă, în vârstă de 40 de ani din Suceava.

Nu sunt primele atacuri de rechin înregistrate în Marea Roşie, iar experţii susţin că aceastea revin periodic. Concret, în 2018, un turist ceh a fost ucis de un rechin în timp ce înota, iar un atac similar a ucis un turist german în 2015.

La 1 decembrie 2010, trei ruşi şi un ucrainean au fost răniţi grav, la câteva minute unul de celălalt, iar pe 5 decembrie 2010, o femeie din Germania a fost ucisă, când a fost atacată în timp ce făcea snorkeling lângă ţărm.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:22 - „Bă, nu mai da în el, mă!”. Adolescent din Timiș, bătut de părinţii unui alt copil
09:13 - Peste 149 de polițiști au fost răniți și 172 de persoane au fost arestate în timpul protestelor împotriva reformei pensiilor din Franța
09:05 - Poliția Locală Brașov cere schimbarea legii în cazul oamenilor fără adăpost. Vrea ca aceștia să poată fi duși în centrele de zi: „95% refuză să se deplaseze și să primească serviciile”
09:02 - Rodica Popescu Bitănescu a dezvăluit drama care i-a marcat copilăria: „Am ajuns piele și os. Foamea m-a înnebunit. Am crescut cu atac de panică”
08:57 - Armata SUA a lansat lovituri aeriene în Siria, după ce un atac cu dronă iraniană a ucis mai mulți soldați americani
08:51 - Continuă disputa între China și SUA din cauza unui distrugător de rachete american aflat în Marea Chinei de Sud
08:48 - Vica Blochina și Bianca Drăgușanu, la cuțite: „Ai înțeles total greșit! Puteai să mă suni, să mă întrebi”
08:41 - Marcel Boloș: „Rotativa guvernamentală ar trebui amânată după depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR” / Despre implementarea reformelor: „Flexibilitatea Comisiei Europene tinde spre zero”
08:36 - Trei mașini s-au făcut scrum într-o parcare din Vâlcea. Momentul în care piromanul a dat foc surprins pe camerele stradale (VIDEO)
08:25 - Situație neașteptată pentru Mihai Bobonete într-o benzinărie / O angajată l-a confundat cu un alt artist și l-a luat la rost: „E păcat de tatăl dumneavoastră, că se răsucește în mormânt”