Boala silențioasă care vine din pâine. Nu mulți își dau seama dacă o au

Boala silențioasă care vine din pâine. Nu mulți își dau seama dacă o au
Sursa Foto: Freepik.com

Boala celiacă este o boală autoimună care apare la persoanele predispuse genetic la care ingestia de gluten duce la distrugerea mucoasei intestinului subțire. Este una dintre cele mai frecvente boli cronice la copii și adulți și afectează aproximativ 1% din populația Europei.

Glutenul este o proteină care se găsește în anumite cereale, cum ar fi grâul, ovăzul, orzul, secara și kamutul. Mai mult, aceasta are o valoare nutritivă redusă, iar funcția principală a acestei proteine ​​este de a acționa ca agent de legătură, oferind făinii capacitatea de a creşte, ceea ce face posibilă producerea pâinii, notează realitatea.net.

Boala silențioasă care vine din pâine

În cazul unei predispoziții genetice, chiar și cantități mici de alimente care conțin gluten pot declanșa o reacţie imună în intestinul subţire, ducând la inflamație cronică.

Condițiile inflamatorii cronice duc în cele din urmă la distrugerea vilozităților intestinale și la restricția proceselor de absorbție în intestinul subțire. În plus, acest proces este însoțit de o serie de simptome care diferă de la persoană la persoană. Intoleranța la gluten este cunoscută ca boala celiacă.

Pentru simptomele care pot fi asociate cu boala celiacă, un diagnostic inițial de intoleranță la gluten poate fi făcut adesea doar pe baza analizelor de sânge. Mai mult decât atât, un diagnostic definitiv poate fi pus doar pe baza unei biopsii intestinale.  În cadrul acestei proceduri se recoltează o probă de ţesut din intestinul subţire care apoi este supusă unei examinări histologice ce poate confirma o posibilă atrofie a vilozităţilor intestinale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`