O instanţă a Curţii de Apel Cluj a decis, luni, achitarea definitivă a omului de afaceri Călin Stoia, judecat într-un dosar disjuns din cel al fostului primar de Cluj Sorin Apostu. 'Curtea de Apel Cluj a dispus luni achitarea lui Călin Stoia, decizia fiind definitivă. S-a menţinut sentinţa de achitare pronunţată anterior de Tribunalul Cluj, dar s-a schimbat temeiul achitării, în sensul că nu sunt probe suficiente că el ar fi fost autorul faptei', a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecătorul Lucian Marian.
Călin Stoia a fost trimis în judecată în 2011, de către DNA, pentru trafic de influenţă, în cauza în care era acuzat şi fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu. În 2012, Călin Stoia a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare de către Tribunalul Cluj, sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel Cluj, dar în urma recursului judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul a fost trimis spre rejudecare, iar Tribunalul Cluj l-au achitat în decembrie 2016 şi decizia a fost confirmată de Curtea de Apel Cluj.
În decembrie 2011, când DNA a anunţat trimiterea în judecată a soţilor Apostu, precum şi a omului de afaceri Călin Mihai Stoia şi a denunţătorului Aspazia Droniuc, s-a dispus şi instituirea sechestrului asigurător şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro, care i-ar fi aparţinut lui Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând Monicăi Undina Apostu. Procurorii DNA susţin că, în perioada 2010-2011, Călin Mihai Stoia, administratorul SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, i-ar fi remis primarului Sorin Apostu suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, ''pentru ca inculpatul Apostu Sorin să îi favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca şi pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente''.
Conform DNA, pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii acestei sume de bani, ''suma de 188.760 de lei a fost achitată cu titlu de plată a unor contracte de consultanţă juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare şi cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, soţia primarului, în condiţiile în care asistenţa juridică aferentă acestor contracte este inexistentă'', scrie Știripesurse.