Scumpirea carburanților a readus în prim plan o practică veche de când lumea – vânzarea bonurilor fiscale de carburant, contra unei „taxe” de 10%. În acest mod, șoferii fac rost de „bani de buzunar”, în timp ce companiile pentru care lucrează pot fi păgubite lunar cu sume importante.
Un reportaj B1 TV, filmat cu camera ascunsă, demonstrează că, dacă dai de omul potrivit, poți să faci rost chiar și de facturi fiscale.
Discuție clienț – casier:
Aveți și dumneavoastră un bon de 100 de lei de motorină?
-Avem. Dar, vreți cu o anumită oră?
-Dimineață, acuma, deci nu e nicio problemă.
-11.15, e bine?
-E bine. Nu e nicio problemă, da.
-Cât trebuie să-ți dau?
-O zi bună!
-E ok?
-E bine!
-Mulțumesc mult!
Grijulii cu „clienții la bonuri”, unii angajați ai benzinăriilor întreabă până și ce fel de plată preferă pentru dovada cerută. Și, după o negociere sumară, acceptă să facă rost chiar și de facturi fiscale.
-Are ceva dacă este cu cardul?Dacă este plătit cu cardul?
-Ce să aibă. Important e să îl pot deconta.
-Dar dacă vin pe seară, facem și o factură fiscală?
-Pe el?
-Nu, alta.
Specialiștii în sisteme de monitorizare pentru autoturisme susțin că metoda fraudării prin intermediul bonurilor fiscale este comună printre șoferi. Multe companii pierd sume importante în acest mod, mai spun aceştia.
„Este una dintre metodele de fraudare, evident că există multe altele, nenumărate, printre care și furtul efectiv cu furtunul din rezervor. Fraudele cu bonurile de carburant pot fi eliminate foarte simplu cu ajutorul unui sistem de monitorizare prin gps prin confruntarea efectivă a poziției mașinii cu momentul în care este trecut și emis bonul de către benzinăria respectivă”, a afirmat Bogdan Vulpe, reprezentat de vânzări.
Data viitoare când angajații mai vin cu bonuri de carburant la decont, încercați să verificați măcar timpii aproximativi de alimentare dar și benzinăria de la care a fost emis bonul. Ați putea avea surprize costisitoare.