Cutremurele de mică intensitate din ultima perioadă îngrijorează românii, care au ajuns să se întrebe dacă urmează un seism asemănător cu cel din 1977. Din lecția dureroasă de atunci, autoritățile spun că am învățat suficient încât să facem față cu brio unui episod similar. În urma realizării noii hărţi seismice a României, s-a stabilit faptul că Vrancea poate produce seisme mai mari de 7 grade pe scara Richter, însă nimeni nu poate spune când va fi următorul mare cutremur, informează B1 TV. Cel mai cunoscut specialist în cutremure din România ne dă motive de îngrijorare.
”Cutremurul care va fi, va fi peste 7,2, 7,3. Bucureştiul va fi mai puţin afectat decât alte zone din România. Zonele foarte afectate vor fi către sudul Moldovei, Dobrogea şi repectiv Kievul din Ucraina”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Mărmureanu a avertizat, însă, că în zona seismică Vrancea se pot înregistra cutremure chiar şi cu magnitudini peste 8. Acesta a studiat periodicitatea producerii marilor seisme din zonă și ajuns la concluzia că se repetă într-un mod ciclic.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Autoritățile iau măsuri pentru fiecare județ.
”Este prevenirea impactului devastator, prevenirea, să zicem, a unui mare număr de victime. Deci pe partea asta, din păcate, pregătirea noastră lasă încă de dorit. Asta ştie toată lumea, că încă avem un număr foarte mare de clădiri care sunt cu risc seismic înalt”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
În ultimii ani, însă, instituţiile au început să se mobilizeze. Au fost lansate mai multe campanii de informare precum ”Nu tremur la Cutremur”, dar şi un portal: Fii pregătit!. Site-ul cuprinde informaţii despre acordarea de prim ajutor în diferite situaţii, dar şi cele mai bune modalităţi de intervenţie la calamităţi naturale sau situaţii de urgenţă. Şi investiţile în dotări au fost mai mari.
”Primul factor de reuşită de a limita efectele unui cutremur este omul de rând. Trebuie să ştie ce e are de făcut şi ce nu trebuie făcut. Omul de rând să se informeze, să se pregătească, să-şi facă trusă de supraviţuire. Vorbim despre apă, medicamente analgezice, antiseptice, conserve și, foarte important, lanternă și lumânări”, a mai spus Arafat.