Capacitățile cognitive ale creierului au scăzut în rândul persoanelor de peste 50 de ani în timpul pandemiei de Covid-19, arată un studiu

Capacitățile cognitive ale creierului au scăzut în rândul persoanelor de peste 50 de ani în timpul pandemiei de Covid-19, arată un studiu
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Liau Chung-ren

Pandemia de Covid ar fi avut un impact asupra sănătății creierului la persoanele din Marea Britanie cu vârsta de 50 de ani și peste 50 de ani, potrivit unui nou studiu.

Stresul, singurătatea și consumul de alcool pot explica unele dintre constatări

Peste 3.000 de voluntari au completat chestionare anuale și teste cognitive online pentru a-și măsura schimbările în memorie și alte facultăți, pe parcursul pandemiei. Rezultatele au relevat un declin, indiferent dacă aceștia s-au îmbolnăvit sau nu cu Covid.

Fricile, îngrijorările și incertitudinile legate de Covid și întreruperea rutinelor ar fi putut avea un „impact real și de durată” asupra sănătății creierului, spun ei.

Rata de scădere a funcției cognitive a fost accelerată în primul an al pandemiei, când au avut loc blocaje, arată studiul. Problemele de memorie au continuat să se agarveze în al doilea an.

Oamenii care aveau deja unele probleme ușoare de memorie înainte de începerea pandemiei au avut cel mai grav declin general.
Studiul, numit PROTECT – publicat în The Lancet Healthy Longevity – a fost creat pentru a ajuta la înțelegerea modului în care creierul sănătos îmbătrânește și de ce unii oameni dezvoltă demență.

Izolarea socială poate afecta creierul

Pe baza descoperirilor actuale, cercetătorul principal, profesorul Anne Corbett, de la Universitatea din Exeter și anterior King’s College din Londra, spune că condițiile din pandemie ar fi putut grăbi declinul creierului.

„Multe dintre consecințele pe termen lung ale Covid-19 sau măsurile de restricție implementate în întreaga lume rămân necunoscute”, spune ea.

Corbett a recomandat mai multe cercetări și a spus că, deși descoperirile nu au putut dovedi cauza și efectul, există tot mai multe dovezi că unii dintre factorii descriși, cum ar fi izolarea socială, pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:51 - Nicușor Dan, întrebat de ce nu susține niciun candidat în turul 1: Vreau să am un parteneriat și o echidistanță cu toate partidele care vor forma majoritatea în Consiliul General (VIDEO)
23:29 - Parlamentar britanic suspendat din Partidul Laburist după ce l-a bătut pe un bărbat în plină stradă. Ce spune Mike Amesbury despre incident
22:59 - FCSB și Rapid au terminat la egalitate pe Arena Națională! Pentru campioană urmează un nou derby cu Dinamo
22:56 - Radu Miruță: Singurul candidat cu mesaj credibil anti-PSD este Elena Lasconi (VIDEO)
22:26 - Rareș Hopincă: O parte dintre „urmașii comuniștilor”, așa cum îi înțelege domnul Ciucă, sunt chiar în PNL (VIDEO)
22:05 - Rareș Bogdan: George Simion va lua sub 13-14 procente. Singurul candidat care poate opri dominația PSD totală asupra României și pericolul acestei dominații este Nicolae Ciucă (VIDEO)
21:45 - Nicușor Dan: Programul lui Nicolae Ciucă pentru București este unul foarte serios, ambițios, de anvergură și care, în sfârșit, după 35 de ani, propune un urbanism corect. Da, m-a convins (VIDEO)
21:27 - Ciprian Ciucu: Ciolacu nu are monopol pe tot ce s-a făcut în ultimii cinci ani. Singurul numitor comun la guvernare din 2019 a fost PNL, care și-a luat toate înjurăturile, dar se înghesuie alții pentru meritele sale (VIDEO)
21:09 - Președinta Georgiei nu recunoaște rezultatul alegerilor. Salome Zurabișvili cere proteste și spune că țara a fost victima unei „operațiuni speciale ruse”
20:49 - Violeta Alexandru: Se simte un blat între PSD și AUR. Sper să aibă forță românii să înțeleagă că, indiferent de planurile lor de laborator, buletinul de vot este la ei în mână (VIDEO)