Proiectele de lege recent adoptate de Senat explică faptul că locuitorii din Arad, Piteşti sau Giurgiu vor putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, pentru că acele zone sunt poluate din cauza utilizării şi prelucrării substanţelor periculoase, de tip sulf, clor sau amoniac.
„Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6-10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării – n.r.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”, spun inițiatorii proiectului.
Proiectul legislativ se aplică locuitorilor din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș.
Un alt proiect adoptat luni de Senat prevede introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor opt localități. Aceastea sunt Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş.
Un alt treilea proiect ce prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani stabilește introducerea în listă a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.
În anul 2022, lista localităților poluate în care românii pot ieşi la pensie mai devreme cu doi ani a fost extinsă de mai multe ori.
Recent, s-a propus ca localitatea care urmează să fie adăugată pe lista românilor ce se pot pensia mai repede cu doi ani să fie Codlea din județul Brașov. Această zonă a fost intens poluată pentru o lungă perioadă de timp.