Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea noul coronavirus. De altfel, începând din data de 9 octombrie, masca este obligatorie în toată țara, în urma noilor măsuri de restricție care au intrat în vigoare pe teritoriul țării noastre. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști, chiar și schimbată conform recomandărilor medicilor, nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire si control a transmiterii SARS-CoV-2 de la om la om.
Începând de luni, 9 noiembrie, devine obligatorie purtarea măştii pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spaţiile deschise, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirus.
Chiar și așa însă, sezonul rece și ploile bat la ușă, iar masca devine inutilă atunci când este udă. Specialiștii avertizează că aceasta trebuie să fie schimbată, în mod normal la 4 ore, iar dacă se udă, în cel mai scurt timp.
Mai mult decât atât, în funcție de material, mai ales în cazul măștilor FFP 2, produsele se pot degrada în contact cu apa.
„Am pledat repetat pentru folosirea măștii de protecție, care ne salvează viață și ne ajută să reducem riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Însă, există condiții în care această mască își pierde eficiența. Umezeala compromite protecția, apa resitrcționează fluxul de aer, cu impact asupra căilor de filtrare.
Odată ce masca s-a udat, ea trebuie imediat aruncată și înlocuită cu o alta. Vorbim și despre persoanele care poartă mască, personalul medical care poartă aceste măști profesional ore îndelungate, adesea cu echipament suplimentar de protecție, pot în plus să sufere și aburir ale ochelarilor.
Masca de protecție trebuie să fie foarte bine făcută ca să fie eficientă, din trei straturi. Masca umedă este mai puțin eficientă pentru a filtra agenții patogeni, iar ea trebuie să fie schimbată imediat ce s-a umezit”, a precizat medicul dermatolog Olga Simionescu, pentruB1.ro.
La rândul său, doctorul Marinescu este de aceeași părere și atrage atenția asupra schimbării măștii de protecție imediat ce aceasta s-a udat. „În primul rând ar trebui să încercăm să evităm acest lucru, pentru că este clar că o mască umedă nu mai are proprietățile necesare. Odată ce s-a udat ea ar trebui să fie schimbată. Masca cu filtru nu poate fi aruncată imediat, pentru că ea are o valabilitate mai lungă, atunci dacă s-a umezit o signură dată, o lăsăm să se usuce. Dacă însă acest lucru se tot repetă și nu ne protejăm în raport cu ploaia, ea atunci nu va mai fi utilă și va fi aruncată”, a explicat pentruB1.ro.
Specialiștii atrag atenția faptului că masca trebuie să fie schimbată când se umezește, însă ne reamintesc și faptul că ea necesită înlocuire, odată la maxim 4 ore, pentru a-și putea păstra eficiența.
„Masca de protecție nu mai are același efect atunci când este umezită, fie că discutăm de ploaie, fie că discutăm de impregnarea cu salivă. Ea trebuie să fie schimbată imediat ce observăm că a fost udată, iar dacă discutăm de eficiența ei, este bine ca masca de protecție să fie schimbată, chiar dacă nu se umezește, undeva la 4 ore. Dacă se udă, ea nu mai poate fi purtată pentru că umezeală îi scade foarte mult din capitățile protective”, explică medicul Radu Țincu, pentruB1.ro.
A intra în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care vizează instituirea unor măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus. Astfel, de luni, 9 noiembrie, între măsurile pentru care se vor da amenzi se numără obligativitatea purtării măștii de protecție și deplasarea doar cu declarațiepe proprie răspundere, în timpul nopții.
Se interzic petrecerile, mai precis „desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”.
Se închid, de asemenea,teraselecare au pereți pentru „izolare termică”, iar restaurantele rămân închise în continuare.
În toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor înunitățile de învățământ să se desfășoare în sistem online. Adică, inclusiv grădinițele. Doarcreșele și after school-urilevor rămâne deschise.
Autoritățile încurajează, de asemenea,munca de acasă.
Măsurile sunt valabile pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii, dacă numărul de noi cazuri de coronavirus nu scade.
Cei care nu vor respecta aceste reguli, vor fi aspru sancționați, amenzile ajungând și la zeci de mii de lei. Mai exact, polițiștii pregătesc amenzi cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei pentru cei care nu se conformează restricțiilor privind petrecerile, evenimentele sau alte evenimente publice.
În cazul în care masca de protecție nu este purtată sau dacă o persoană este oprită în intervalul menționat și nu are declarația pe proprie răspundere, amenda este cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.