Acuzat de prejudicierea complexurilor Rovinari și Turceni, Dan Șova scapă de arestare. Senatorii care au făcut scut în jurul prietenului lui Victor Ponta s-au folosit de o prevedere de jumătate plus unu din numărul senatorilor, însă tertipul lor încalcă prevederile Constituției.
În acest context, jurnalistul Cătălin Prisacariu este de părere că ar trebui să se țină cont că Șova a furat din banii unor oameni abrutizați de șuturi lungi în subteran, de foame, de lipsuri, de frustrări, de disperare.
Totodată, Prisacariu îi aduce acuze și premierului Victor Ponta, afirmând că acesta îi este complice lui Șova în acest dosar.
“Iar o parte din acei bani i-a furat pentru Ponta, cel mai cinic gunoi politic al ultimului sfert de veac românesc: e de 11 ani deputat al acelor mineri din Gorj, al acelor oameni abrutizați de șuturi lungi în subteran, de foame, de lipsuri, de frustrări, de disperare, dar le-a luat niște bani care puteau ajunge în salariile lor, în condiții mai bune de muncă pentru ei, în școlile copiilor lor și în spitalele familiilor lor”, scrie realizatorul emisiunii “Butonul de panică” de pe B1TV într-un editorial postat pe prisacariu.ro.
Astfel explică jurnalistul votul parlamentarilor în cazul tânărului senator corupt: “Tocmai de aceea, Ponta, de frica acră a pușcăriei, a decis că Șova nu trebuie nicidecum pus în situația să-l denunțe, deși cererea de arestare a lui Șova e una din cele mai îndreptățite cereri din ultimii ani: Dănuț a falsificat probe din dosarul de la DNA.”
Tăriceanu, din funcția de șef al Senatului României, a executat întocmai ordinele premierului, acesta declarând în nenumărare rânduri că Senatul nu e “fabrică de trimis la eșafod”.
“Șobolanul Ponta a decis iar lacheul Tăriceanu a executat: s-a votat în plenul Senatului pe baza unui regulament care încalcă tocmai Constituția României. Care Constituție spune că o hotărîre parlamentară (iar votul la arestarea lui Șova s-a transpus într-o hotărîre) “se adoptă cu votul majorităţii membrilor PREZENȚI din fiecare Cameră” (articolul 76, alineatul 2). Așadar, în cazul Șova, din 150 de senatori prezenți la vot trebuia să voteze “pentru” arestare minimum jumătate din 150 (adică 75) plus unu, deci minimum 76. Au votat 79 “pentru”, deci mai mult cu trei decît minimum necesar. Decît minimum necesar constituțional, dar pe Tăriceanu nu îl interesează Constituția: a hotărît ca jumătatea necesară plus unu să fie calculată din numărul total de senatori, adică 168. Cît e jumătate plus unu din 168? E 168 împărțit la doi, deci 84, plus unu, egal 85. Asta voia Tăriceanu, ca 85 de senatori să voteze “pentru”. În ciuda Constituției!”, concluzionează Prisacariu.