Vaccinarea reprezintă speranța întregii omeniri pentru stingerea pandemiei de COVID-19 și revenirea la viața normală.România a maiprimit miercuri dimineață încă 150.000 de doze de vaccin anti-Covid, din cota repartizată de Uniunea Europeană, pentru luna ianuarie.
Dintre acestea, 40.000 de doze au fost aduse la București cu o aeronavă și au ajuns laInstitutul Cantacuzino. Restul vor ajunge în Timișoara și Cluj.
România trebuie să primească în ianuariecirca 600.00 de doze de vaccin anti-COVID-19, a afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.
„Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranşa simbolică distribuită simultan în cele 27 de ţări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranşă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri – n.r.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranşă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranşe săptămânale”, a spus Gheorghiţă.
La aceste doze se adaugă cele 150.000 de doze, livrate până la sfârșitul lunii decembrie, anul 2020, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.
În etapa I, care a început în decembrie, intră angajații dindomeniile sănătății și social, sistem public și privat. Vaccinarea serealizează prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare, în funcție de situație.
În cadrul etapei a II-a vor fi vaccinați cetățeniicu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, prin rețeaua de centre de vaccinare, echipe mobile de vaccinare sau la medicul de familie.
Sunt vizați, în special adulți cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă. Etapa secundară ar trebui să înceapăla mijlocul lunii ianuarie.
Personalul din sistemul de învățământ va fi vaccinat împotriva COVID-19 la sfârșitul luni ianuarie,începutul lunii februarie.
Etapa a III-a se adresează imunizăriipopulației adulte,prin rețeaua de centre de vaccinare, echipe mobile, medicină de familie sau centre de vaccinare drive-through. Aceasta ar trebui să înceapă în luna aprilie, potrivitmedicul Valeriu Gheorghiță.
Campania națională de vaccinare a început în România pe 27 decembrie, primele vaccinate fiind cadrele medicale. De atunci, au primit serul anti-coronavirus 41.609 de persoane, dintre care 16.101 au fost imunizate în ultimele 24 de ore, după cum au transmis marți seară reprezentanții Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).
89 de reacții comune și minore au fost înregistrate până acum la persoanele care au fost vaccinate. Este vorba despre 56 de reacții de tip local și alte 33 de reacții generale.