Judecătorii de la Curtea Constituțională dezbat, miercuri, sesizarea depusă de președintele Klaus Iohannis și pe cea a Guvernului cu privire la legea potrivit căreia Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor parlamentare, și nu Executivul. Alegerile parlamentare sunt programte pentru data de 6 decembrie.
Pe 27 iulie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, actul normativ potrivit căruia data alegerilor generale, organizate ca urmare a expirării actualului mandat alParlamentului, este stabilită prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua scrutinului. În aceeași zi, proiectul de lege trecuse și de votul din Senat. Astfel, prin adoptarea acestei legi Parlamentul a lăsat Guvernul fără prerogativa de a stabili data alegerilor legislative.
Legea în cauză prevede și că durata procesului electoral a fost scurtată de la 90 la 60 de zile pentru a se evita astfel suprapunerea cu alegerile locale, programate pentru 27 septembrie.
Ajunsă pe biroul său pentru promulgare, președintele Klaus Iohannis a atacat legea la Curtea Constituțională. O sesizare de neconstituționalitate a fost depusă și de Guvern.
În sesizarea adresată CCR, șeful statului preciza că „prin intervenţia intempestivă şi formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor se creează premisele încălcării altor dispoziţii şi garanţii constituţionale”.
De asemenea, șeful statului a atras atenția asupra faptului că „prin dispoziţia criticată se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competenţa stabilirii datei alegerilor, contrar normelor constituţionale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare” .
Totodată, președintele preciza, în conferința de presă susținută pe 29 iulie, că există un conflict în faptul că aleșii au decis că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor parlamentare, și nu Guvernul.
”În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor. Acum ne găsim pentru prima dată în situația că Parlamentul dorește să ia acest atribut prin lege. Cum va fi asta, că Parlamentul își stabilește singur când se alege? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari vrea să rămână în continuare acolo și, pur și simplu, nu ia nicio decizie. Ce facem? Nu ținem alegeri? Nu este cumva un fel de conflict acolo? Toate aceste lucruri trebuie foarte bine judecate”, spunea atunci Klaus Iohannis, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.
Potrivit calendarului perioadei electorale a alegerilor parlamentare, stabilit de Autoritatea Electorală Permanentă, campania electorală pentru scrutinul legislativ va începe în data de 6 noiembrie și se va încheia pe 5 decembrie, la ora 7:00.
Pe 24 noiembrie se vor constitui birourile electorale ale secțiilor de votare. Ulterior, pe 3 decembrie are loc depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conținând documentele de vot prin corespondență la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondență.
Votul pentrualegerile parlamentare 2020va începe duminică6 decembrie, la ora 6:00 și se va încheia în aceeași zi, la ora 21:00.