Ce avere are Mugur Isărescu, guvernatorul BNR acuzat că ar fi fost colaborator al Securității

Ce avere are Mugur Isărescu, guvernatorul BNR acuzat că ar fi fost colaborator al Securității
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Averea lui Mugur Isărescu este din nou în centrul atenției, după ce guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) este considerat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității colaborator al fostei Securități comuniste. Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial. El a devenit guvernator al BNR în 1990, după nici un an de la Revoluție, când avea 41 de ani.

Ce salariu încasează lunar Mugur Isărescu de la BNR

Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial. În 2019, acesta a fost validat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei.

Averea lui Mugur Isărescu este considerabilă. Salariul acestuia pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale este de 67.200 de lei pe lună. Guvernatorul BNR și-a publicat ultima declarație de avere în data de 15 octombrie 2019. Veniturile sale de la BNR au fost 806.333 lei.

În plus, a încasat de la Academia Română, unde ocupă postul de membru titular, 31.743 lei / anual. De asemenea, pentru activitatea didactică de la Academia de Studii Economice București a mai obținut un venit de 351 lei/ anual.

Mugur Isărescu are și pensie de stat de 11.352 lei lunar.

Averea guvernatorului BNR

La capitolul economii, Mugur Isărescu a mizat pe valută. A economisit în mai multe conturi 28.000 de euro. De asemenea, mai are un depozit în valoare de peste 12.000 de dolari.

Guvernatorul mai deține, împreună cu soția sa, doua terenuri, o casă de locuit în comuna Gruiu, o casă de vacanță în Drăgășani, județul Vâlcea, și un apartament în București.

Mai are o mașină, o barcă cu motor, bijuterii în valoare de peste 72.000 de euro, o colecție numismatică de peste 62.000 de euro, tablouri și icoane în valoare de circa 25.000 de euro și veselă de argint de 4.400 de euro.

Mugur Isărescu, colaborator al securității comuniste

Averea lui Mugur Isărescu este din nou în centrul atenției, după ce guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) este considerat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității colaborator al fostei Securități comuniste. Săptămâna trecută, Colegiul a aprobat nota prin care îi este consemnată această calitate, urmând ca în viitor, Curtea de Apel să confirme sau să infirme contribuţia sa în regimul dinainte de 1989.

Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de bancă și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – 1 persoană”, se arată în comunicatul dat de către instituţie după şedinţa de săptămâna trecută.

Mai multe surse din instituţie au confirmat faptul că acest punct trei al comunicatului face referire la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Daniel Suciu, a refuzat să comenteze informația, argumentând că „este o chestiune personală a șefului său, nu una instituțională”. Totodată i s-a solicitat un punct de vedere din partea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, însă fără niciun rezultat.

Acum, Curtea de Apel urmează să infirme sau să confirme informația.

Nu este prima acuzaţie care i se aduce lui Isărescu în acest sens. În 2017, România Liberă a dezvăluit că Isărescu ar fi colaborat cu Securitate sub numele de cod Manole. În investigația publicată de România Liberă, au fost prezentate mai multe dovezi potrivit cărora actualul guvernator BNR ar fi spionat diplomați străini, în special americani și britanici. De asemenea, și colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială apăreau în „notele informative” ale lui „Manole”. La acel moment, Curtea de Apel nu avea posibilitatea să verifice informaţia, însă Parlamentul a modificat legea în acest sens.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`