Foarte multe proiecte de construcții au început să includă un element de fixare inedit și foarte eficient: ancora chimică. Ancoră chimică este un adeziv obținut prin amestecul a două substanțe, care atunci când sunt combinate se solidifică, asigurând o rezistență foarte bună.
În general, este folosită pentru prinderi de foarte mare rezistență și poate fixa fară probleme o mulțime de elemente, în orice tip de zidărie: șuruburi, tije metalice, bucșe etc.
În funcție de modul în care sunt folosite, ancorele chimice pot fi de două feluri:
În funcție de compoziție, ancorele pot avea diverse tipuri de rășini: polyester, vinylester sau Pure Epoxy. Fiecare dintre aceste rășini este gândită pentru anumite aplicații, iar cea mai comună este polyesterul, caracterizat printr-o rezistență chimică limitată și un cost foarte atractiv.
Aplicarea ancorei chimice se face în câțiva pași simpli:
Fixarea ancorei chimice poate să dureze mai mult sau mai puțin, în funcție de temperatura la care este folosită. Întregul proces nu durează, de regulă, mai mult de câteva minute.
Există numeroase aplicații în care ancora chimică este o soluție excelentă. În general, este folosită pentru montajul diverselor elemente pe structuri de rezistență (stâlpi, piese de mobilier, utilaje sau echipamente) sau pentru prelungirea fundațiilor, post-instalarea barelor de armătură sau ancorarea planșeelor.
Rezistența ancorei chimice este, de cele mai multe ori, mult mai mare decât rezistența oferită de beton, ceea ce o face eficiență în orice tip de utilizare.