Ce trebuie să știe persoanele peste 65 de ani despre vaccinul AstraZeneca

Ce trebuie să știe persoanele peste 65 de ani despre vaccinul AstraZeneca
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

După ce patru state din UE au anunțat că nu va folosi vaccinul produs de AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani în campania de imunizare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghițăa precizat că este posibil ca acest lucru să se întâmple și în România.

Vaccinul AstraZeneca ar fi eficient doar pentru persoanele sub 65 de ani

“În general, ponderea s-a stabilit în funcție de persoanele cu grupa de vârstă între 18 și 55 de ani, dat fiind faptul că foarte probabil vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicație pe grupă de vârstă de la 18, la 55 de ani. În cursul acestei săptămâni, așa cum am anunțat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății și din Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale”.

Prin urmare în România este poibil ca persoanele de peste 65 de ani să primească doar vaccinurile produse de Moderna și de Pfizer. Austria a urmat exemplul Germaniei și recomandă folosirea vaccinului AstraZeneca doar pentru persoanele sub 65 de ani.

Comisia Naţională de Vaccinare spune că nu există suficiente date pentru a stabili cât de eficient este acest ser în cazul vârstnicilor. În același timp, aceiași oficiali spun că vaccinul în cauză poate fi utilizat, totuși, și la persoanele mai în vârstă, dacă există probleme logistice cu cele de la Pfizer şi Moderna.

Germania, Franța, Austria și Italia nu vor folosi vaccinul de la AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani

Săptămâna trecută, Germania făcea o recomandare similară legată de vaccinul AstraZeneca, din cauza faptului ca testele clinice nu au luat în calcul suficiente persoane din aceasta categorie de vârstă.

Comisia Naţională de Vaccinare a Austriei a recomandat luni autorităţilor sanitare ale acestei ţări să administreze vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca-Oxford numai persoanelor cu vârste între 18 şi 65 de ani.

Italia, la rândul ei, nu recomandă vaccinul AstraZeneca persoanelor de peste 55 de ani, din aceleaşi motive.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat acest vaccin împotriva COVID-19 pentru toate vârstele începând cu cea de 18 ani, fără a face alte recomandări.

Bătrânii din România nu vor fi imunizate cu vaccinul AstraZeneca, dacă nu sunt probleme cu dozele de laPfizer şi Moderna.

Prin urmare,în România, persoanele de peste 65 de anivor fi imunizate doar cu vaccinurile produse de Moderna și de Pfizer. Această prevedere a fost urmată și de AustriașiGermania

Comisia Naţională de Vaccinare spune că nu există suficiente date pentru a stabili cât de eficient este acest ser în cazul vârstnicilor. În același timp, aceiași oficiali spun că vaccinul în cauză poate fi utilizat, totuși, și la persoanele mai în vârstă, dacă există probleme logistice cu cele de la Pfizer şi Moderna.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an