Profesorul Alexandru Pesamosca, cel mai bun pediatru din România, internat în 18 iunie în Spitalul de Urgenţă Floreasca din cauza unor suferinţe cronice cardiace şi pulmonare, a decedat joi dimineaţă.
Medicul a decedat la Spitalul „Marie Curie” , fostul Budimex, din București, după ce în umră cu câteva zile fusese transferat de la Spitalul Floreasca, potrivit medicului Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al spitalului, citat de Mediafax.
Profesorul Pesamaosca a fost internat în 18 iunie la Spitalul Floreasca, pentru că respira greu şi avea o durere în piept. Echipajul SABI, trimis la Spitalul de Copii „Marie Curie”, fost Budimex, a hotărât că profesorul Pesamosca trebuie transportat de Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, pentru investigaţii complexe şi tratament de specialitate.
După evaluare el a fost internat în clinica de terapie intensivă fiind necesară susţinerea funcţiei respiratorii.
Trupul profesorului va fi depus, joi, în capela bisericii Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu din curtea spitalului, iar vineri în sala de consiliu a Facultăţii de Medicină „Carol Davila”, a anunțat Gabriel Smarandache, managerul spitalului „„Marie Curie”.
Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România: „Este o personalitate cu totul ieșită din comun. Până în ultima clipă și-a îndrumat discipolii. Profesroul Pesamosca a stat în spital, a lucrat zi și noapte, și-a sacrificat zi și noapte din viața personală. Pescamosca este un adevărat model. A fost un adevărat model pentru dăruire pentru profesia medicală, toată viața și-a pus-o la dispoziția elevilor săi, în special pacienților săi”.
Profesor doctor Monica Pop: „Sunt absolut consternată, Pescamosca a fost unul dintre cei mai buni medici pe care această țară i-a avut. A fost un sfânt, un Dumenzeu pentru toată pediatria românească. A fost un bărbat foarte frumos, un om care s-a purtat extraordinar cu colegii săi. Îmi pare rău că un maestru, un părinte s-a dus”, a spus unul dintre cei mai cunoscuți oftalmologi din România.
Mihaela Bălgrădean, sef șecție nefrologie Spitalul Marie Curie: „Am lucrat 27 de ani cu el. Îmi pare tare rău că s-a întâmplat așa, cred că mai aveam multe de învățat de la el. Suntem foarte afectați și îndurerați de plecarea lui dintre noi”.
Alexandru Pesamosca (81 de ani) a fost un chirurg pediatru din România. Timp de jumătate de secol, el a făcut circa 45.000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici.
El a fost scos la pensie forțat, iar de câțiva ani era imobilizat la pat. Din anul 1984, profesorul Pesamosca nu a mai ieşit din Spitalul de Copii „Marie Curie”. Cum nu a avut niciodată timp să se ocupe de el şi să-şi ia o casă, profesorul a fost lăsat să stea în spital, locul unde a muncit 60 de ani.
Doctorul Alexandru Pesamosca a fost ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu, aflată în curtea spitalului Marie S. Curie și președinte al Asociației ,,Așezământul social sfinții Martiri Brâncoveni”. Patriahul României a fost de acord ca să fie îngropat acolo, fiind ctitor de biserică.