Tot mai mulți oameni au probleme cardiovasculare, iar situația devine îngrijorătoare în contextul în care s-a observat scăderea vârstei celor afectați. Înainte aceste boli apăreau la oamenii în vârstă, dar acum au ajuns și tinerii să se confrunte cu ele.
La Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iași a ajuns cel mai tânăr pacient cu probleme cardiovasculare, având doar 24 de ani. El a suferit un infarct miocardic acut și a avut nevoie de o operație de bypass aorto-coronarian, conform G4media.
„Vârsta pacienților cu boli cardiovasculare a scăzut considerabil, afecțiuni care în trecut erau caracteristice persoanelor vârstnice. În prezent, cel mai tânăr pacient operat de bypass aorto-coronarian la Iași avea doar 24 de ani, un fost student care a suferit un infarct miocardic acut. Este important de menționat că aici nu sunt incluși pacienții cu afecțiuni cardiovasculare congenitale, care necesită intervenții încă din copilărie. Însă, bolile aterosclerotice și degenerative apar tot mai devreme, în mare parte din cauza unor factori precum fumatul, consumul de alcool, stresul și alți factori de risc”, a declarat Prof. Grigore Tinică.
Medicul spune că factorii care contribuie la bolile cardiovasculare sunt stresul și predispoziția genetică și afectează persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, care obișnuiesc să nu mergea la controale medicale din cauză că sunt ocupate și amână vizitele la medic.
Astfel, persoanele sub 40 de ani sunt sfătuite să facă un consult cardiologic o data la doi ani, iar după 60 de ani, o data la șase luni.