Cele 49 de monede din argint de tip Koson furate de la Samizegetusa și recuperate din America au fost expuse, luni, în premieră, la Muzeul Național de Istorie a României din București, potrivit chestorului de poliție Viorel Vasile.
Acesta a precizat că, în continuare, există mai multe tezaure care sunt date în urmărire prin Interpol.
„Aş dori să vă aduc la cunoştinţă că sunt urmărite în continuare prin Interpol mai multe tezaure care formează obiectul cauzei penale prezentate, şi anume un tezaur de monede lysimach din aur, de 30 de kilograme, un tezaur de monede Koson, de 25 de kilograme, cinci scuturi regale din fier, două table din bronz curprinzând legile statului oraşului roman Troesmis Dobrogea şi 11 brăţări spiralice din aur. Succesul operaţiunii care a fost prezentată astăzi a reiterat rolul decisiv al cooperării internaţionale.(…) Aş dori să concluzionez că cazul de astăzi nu face decât să demonstreze încă o dată că, atunci când instituţiile statului se aşează la aceeaşi masă, este greu să ne reziste”, a spus acesta.
Repatrierea celor 49 de monede dacice a fost posibilă mulțumită a doi ani de muncă în care polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R., împreună cu funcționari ai Ministerulul Culturii, MAI și MAE au colaborat cu omologii lor din SUA, anunță un comunicat al Poliției Române.
Monedele au fost sustrase în perioada 2003-2006, fiind furat un tezaur de 2.300 de monede din argint. Tezaurul a trecut prin Germania înainte de a fi vândut în SUA, însă până în prezent nu au fost recuperate toate monedele dacice.