Che Guevara – 92 ani de la nașterea celebrului revoluționar

Che Guevara - 92 ani de la nașterea celebrului revoluționar

Pe data de 14 iunie se împlinesc 92 de ani de la nașterea luiChe Guevara, unul dintre cele mai populare figuri ale mișcărilor revoluționare marxiste în America Latină. Pe numele său real Ernesto Guevara de la Serna, Che Guevara s-a născut pe data de 14 iunie 1928. A fost teoretician și tactician al războiului de gherilă, figură comunistă importantă în timpul Revoluției din Cuba (1956 –1959) și lider de gherilă în America de Sud. După executarea sa de către armata boliviană, el a fost considerat un erou martirizat de generații care au îmbrățișat ideologii de stânga în întreaga lume, iar imaginea sa a devenit emblematică pentru radicalismul de stânga și pentru mișcările antiimperialiste.

Che Guevara, lider al Revoluției Cubaneze, alături de Frații Castro

Destinul lui Guevara se schimbă în anul 1953 când pleacă în Guatemala, unde Jacobo Arbenz a condus un regim progresiv care încerca să producă o revoluție socială. Răsturnarea regimului Arbenz în 1954 printr-o lovitură de stat susținută de Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) l-a convins pe Guevara că Statele Unite s-ar opune mereu guvernelor progresiste de stânga în America Latină. Aceasta a devenit piatra de temelie a planurilor sale de a genera socialismul printr-o revoluție mondială. În Guatemala, Guevara a devenit un marxist dedicat.

A părăsit Guatemala și s-a stabilit în Mexic, unde i-a cunoscut pe frații cubanezi Fidel și Raúl Castro, exilați politici care pregăteau o tentativă de răsturnare a dictaturii lui Fulgencio Batista în Cuba. Guevara s-a alăturat mișcării condusă de Fidel Castro, care a lansat o acțiune armată la care au participat 81 de bărbați (inclusiv Guevara) în provincia cubaneză Oriente, la 2 decembrie 1956. Detectați imediat de armata lui Batista, au fost aproape eliminați. Cei câțiva supraviețuitori, inclusiv Guevara, au ajuns în Sierra Maestra, unde au devenit nucleul unei armate de gherilă.

Rebelii au câștigat încet teren în Cuba, preluând efective din forțele lui Batista și câștigând sprijin și noi recrutări. Guevara a venit inițial ca medicul forței, dar s-a pregătit și în utilizarea armelor și a devenit unul dintre cei mai de încredere parteneri ai lui Castro.

În timpul mișcării din Cuba, Guevera nu a avut doar rolul de medic, ci și de călău. A acționat în această calitate (sau a ordonat executarea) suspecților trădători.

După ce trupele victorioase ale lui Castro au intrat în Havana la 8 ianuarie 1959, Guevara a servit timp de câteva luni în închisoarea La Cabaña, unde a supravegheat execuțiile persoanelor considerate dușmani ai revoluției. Guevara a devenit cetățean cubanez și un lider influent în guvernul marxist nou înființat, reprezentând Cuba în multe misiuni comerciale.

De asemenea, a devenit cunoscut în Occident pentru opoziția sa împotriva tuturor formelor de imperialism și neocolonialism și pentru atacurile sale asupra politicii externe a Statelor Unite. El a ocupat funcția de șef al departamentului industrial al Institutului Național de Reforma Agrară, președinte al Băncii Naționale din Cuba și ministru al industriei.

Moartea revoluționarului marxist Che Guevara

În decembrie 1964, Guevara a călătorit în New York, unde a condamnat intervenția SUA în afacerile cubaneze și incursiunile în spațiul aerian cubanez, într-un discurs la Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Întors în Cuba, din ce în ce mai deziluzionat de direcția experimentului socialist cubanez și de încrederea sa asupra sovieticilor, Guevara a început să-și concentreze atenția asupra stimulării revoluției în altă parte.

După aprilie 1965 a renunțat la viața publică. Mișcările și locurile sale pentru următorii doi ani au rămas secrete. Ulterior s-a aflat că a călătorit în ceea ce este acum Republica Democrată Congo cu alți luptători de gherilă cubanezi în ceea ce s-a dovedit a fi o încercare inutilă de a ajuta batalionul Patrice Lumumba, care se lupta acolo într-un război civil.

În acea perioadă, Guevara și-a dat demisia din funcția ministerială în guvernul cubanez și a renunțat la cetățenia sa cubaneză. După eșecul eforturilor sale în Congo, a fugit mai întâi în Tanzania și apoi într-o casă sigură dintr-un sat de lângă Praga.

În toamna anului 1966, Guevara a plecat în Bolivia, incognito (fără barbă și chel), pentru a crea și conduce un grup de gherilă în regiunea Santa Cruz. După câteva succese inițiale de luptă, Guevara și trupa sa de gherilă s-au trezit constant în retragere în fața armatei boliviene. La 8 octombrie 1967, grupul a fost aproape anihilat de un detașament special al armatei boliviene ajutat de consilierii CIA.

Guevara, care a fost rănit în atac, a fost capturat și împușcat. Înainte ca trupul său să dispară pentru a fi îngropat în secret, mâinile i-au fost tăiate; ele au fost păstrate, astfel încât amprentele sale să poată fi folosite pentru a-i confirma identitatea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`