Cine este Krampus, ajutorul înspăimântător al lui Moș Nicolae din Ardeal

Cine este Krampus, ajutorul înspăimântător al lui Moș Nicolae din Ardeal
Cine este Krampus, ajutorul înspăimântător al lui Moș Nicolae din Ardeal, sursă foto: captură YT

Legenda drăguță spune că de obicei, Krampus poartă cu el mănunchiuri de nuiele pe care le utilizează pentru a bate copii care nu se poartă bine. Cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae, copiilor li se înmânează mănunchiuri de acest tip astfel încât să-și amintească de amenințarea lui Krampus de-a lungul întregului an și să nu fie obraznici.

În unele părți din Banat și Ardeal, Krampus a fost preluat de la austrieci și maghiari

Legenda mai puțin drăguță spune că diabolicul Krampus îi fură pe copiii care nu sunt cuminți și fie îi mănâncă, fie îi duce în iad.

Legenda mai puțin drăguță spune că diabolicul Krampus îi fură pe copiii care nu sunt cuminți și fie îi mănâncă, fie îi duce în iad, sursă foto: captură YT

Krampus este o creatură pe jumătate om și pe jumătate țap. Este înfățișat ca fiind păros, cu coarne mari, cu copite despicate de țap, ochi roșii și colți.

Oricum, descrierea lui Krampus diferă de la o regiune la alta. Krampus este celebrat an de an în Germania, alte țări europene și Australia. În aceste țări, oamenii se costumează drept Krampus și urmăresc pe străzi copiii obraznici.

De asemenea, chiar dacă Sfântul Nicolae face daruri copiilor, dacă aceștia nu sunt cuminți, vine apoi Krampus pentru a le lua cadourile primite, dându-le, în schimb, cărbuni.

Deși nu este clară originea lui Krampus, ideea unei identități demonice cu coarne este precreștină. O astfel de entitate păgână ar fi putut fi asimilată în tradițiile de sezon, devenind parte a sarbatoririlor ce conduc către Crăciun.

Krampusnacht sau Noaptea lui Krampus este celebrată an de an în Germania, alte țări europene și Australia. Are loc în noaptea dinaintea zilei Sfântului Nicolae. Așa că fiți atenți dacă n-ați fost cuminți și nu mergeți să vă verificați ghetuțele cu lumina stinsă, Krampus s-ar putea să aștepte în întuneric.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene