Comisia Europeană a decis luni interzicerea folosirii în România a neonicotinoidelor, pesticide care omoară albinele. Această decizie vine după ce, pe 18 ianuarie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a emis autorizații de urgență prin care permitea folosirea acestor pesticide la tratarea semințelor de porumb și a semințelor de sfeclă de zahăr. Bruxellesul a considerat acest ordin de ministru drept „nejustificat”, conform G4Media.
Prin decizia lui Oros, trei dintre cele mai puternice organizații patronale de lobby din domeniul agricol au primit dreptul de folosire a neonicotinoidelor.
Ministerul Agriculturii a motivat necesitarea folosirii acestor pesticidele prin lipsa de soluții.
„În România nu există nici o altă alternativă viabilă pentru tratamentul semințelor de porumb care să împiedice pierderile de producție din cauza atacurilor dăunătorilor de sol ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, care afectează suprafețe de peste 2 milioane hectare, cu tendințe de extindere, cu densități foarte mari pe metru pătrat și care nu pot fi combătuți prin tratamente în perioada de vegetație.
Nici pentru sfecla de zahăr nu există alternative pentru tratarea semințelor împotriva dăunătorilor “Bothynoderes punctiventris”, „Chaectonema tibiali”, ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, și în acest context neutilizarea semințelor tratate cu neonicotinoide va determina pierderi importante de producție de circa 35%-38%, existând riscul de abandonare a culturii de către fermieri. Sfecla de zahăr nu este o plantă atractivă pentru polenizatori deoarece nu produce inflorescență și nici polen în perioada de creștere până la atingerea maturității tehnologice necesare pentru producția de zahăr”, arată ministrul Agriculturii.
Cu toate acestea, Comisia Europeană arată că nu consideră ”justificate” autorizările de urgență date de România.
”E pentru prima oară când Comisia Europeană adoptă o asemenea decizie. Utilizarea autorizărilor urgente pentru pesticide nu este posibilă decât cu utilizarea unor condiții stricte. Green Deal subliniază că durabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și noi nu putem accepta ca statele membre să continue utilizarea persticidelor care afectează mediul și biodiversitatea, când sunt disponibile alternative”, a declarat comisarul european pentru sănătate și securitatea alimentară, Stella Kyriakides, potrivit comunicatului Comisie Europene.