În timp ce inculpații aleg în multe cazuri să-și transfere bunurile pe numele altor persoane pentru a scăpa de măra sechestrului asigurator sau a confiscării, autoritățile schimbă procedura astfel încât statul să-și poate recupera sumele furate.
Este și cazul dosarului ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de îmchisoare, iar judecătorii au decis să pună sechestru asigurator pe conturile și bunurile acestuia, dar și să confiște mai multe imobile aparținând fondatorului Partidului Conservator. Astfel, instanța a aplicat măsura confiscării și în cazul fiicelor lui Dan Voiculescu, Corina-Mirela Voiculescu și Camelia Rodica Voiculescu.
„Aici, lucrurile au fost abordate într-o nouă modalitate. S-a confiscat de la terți într-o manieră care merge destul de departe”, a explicat Marius Bulancea, consilier al Procurorului șef al DNA, în cadrul dezbaterii „Confiscarea Extinsă: Cât recuperăm?”, scrie HotNews.
Potrivit consilierului Procurorului șef al DNA, un alt element de noutate în dosarul ICA-Dan Voiculescu este argumentarea precisă asupra confiscării veniturilor indirecte. În plus, s-a dispus insitutirea unor măsuri asiguratorii suplimentare și a fost desemnat DNA să aducă la îndeplinire aceste măsuri.
Pe lângă privarea de libertate, inculpaţilor din dosarul lui Dan Voiculescu li s-au confiscat bunurile şi banii pentru recuperarea sumei de 60 milioane de euro, considerată prejudiciu.
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a anunțat recent că statul a recuperat aproape jumătate din prejudiciu din dosarul ICA.
Una dintre măsurile impuse de instanţă vizează confiscarea sediului din Băneasa în care funcţionează în prezent Antena 3 dar și pe cel al companiei Grivco.
Totodată, instanţa a dispus confiscarea a câte 2,9 milioane de lei de la fiicele omului de afaceri, Camelia şi Corina Voiculescu. Suma reprezintă contravaloarea donaţiilor în acţiuni ale ICA făcute de Dan Voiculescu.