Directorul SRI, George Maior, s-a va întâlnit marți cu asistentul Secretarului General NATO pentru Amenințări Emergente și Securitate, Jamie Shea, pentru a discuta pe subiectul cooperării dintre SRI şi NATO în domeniul securităţii cibernetice.
„Trebuie să fim pregătiți pentru o asemenea amenințare”, a declarat Maior în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta susține că deși „în România amenințarea cibernetică nu este atât de pregnantă”, cel puțin la nivelul SRI s-a observat o intensificare a acestor acțiuni, care aui fost evaluate și contracarate.
„Din punctul de vedere al SRI, suntem conștienți că ne așteaptă provocări în spațiul securității cibernetice. Amenintarile cibernetice reprezintă doar unul din interesele comune ale SRI și NATO, însă acesta a devenit unul din subiectele de preocupare al statelor membre NATO, aspect reflectat și în noul concept strategic al NATO”, a declarat George Maior.
Șeful SRI a mai spus că a discutat cu oficialul NATO despre stadiul actual al inițiativelor NATO în ceea ce privește apărarea cibernetică și despre sprijinul pe care Alianța în poate oferi privind schimbul de informații.
Pe de altă parte, oficialul american a declarat că incidentele legate de securitatea cibernetică sunt din ce în ce mai des întâlnite, economia lumii fiind păgubită cu aproape un trillion de dolari din cauza cauza furturilor cibernetice.
„Aproape în fiecare săptămână avem cate un incident. Securitatea cibernetică este legat de aproape fiecare aspect al vieții noastre, iar aproape un trillion de dolari au dispărut din economia lumii din cauza furturilor cibernetice. Secrete de stat, drepturi de autor, toate sunt din ce în ce mai greu de protejat. Economiile funcționează pe aceste sisteme informatice care pot fi cu ușurință deregulate. Capacitatea noastră de a monitoriza aceste produse malware este limitat din cauza lipsei de personal și a constrângerilor financiare”, a declarat Jamie Shea.
Asistentul american s-a arătat încrezător în forțele NATO și ale SRI, spunând că „nu ne putem da bătuți în fața acestei amenințări”.
„Putem să le facem viața hackerilor mai dificilă, putem să ne apărăm mai bine infrastructura critică, putem să ne revenim mai ușor după un atac”, a continuat acesta.
Jamie Shea a lăudat SRI-ul și instituțiile aferente acestuia, legat de eficiența dovedită în situații de amenințare cibernetică.
„Am fost impresionat astăzi să vad cum diferite departemante și ministere cooperează pe aceste subiecte. Aveți un sistem care monitorizează internetul și care poate declanșa alarma caând se detectează o amenințare. Luați foarte în serios pregătirea profesională a oamenilor dumneavoastră, iar eu o să vă folosesc ca un model, pentru că mi-a plăcut să văd cum România a rezolvat aceste probleme și vreau să copiez și să aplic în alte state partenere”, a mai spus Shea.