Şcolile ar putea fi obligate să ţină evidenţa copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, informează B1 TV.
Potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Muncii, unităţile de învăţământ vor trebui să ţină legătura cu serviciile de asistenţă socială şi să le furnizeze date despre situaţia elevilor.
Specialiştii sunt de acord cu introducerea actului normativ şi susţin că acesta ar putea preveni abandonul şcolar.
”Părinții vin, plecă, nu cunosc situația fiecăruia în parte, și din acest motiv școala este cea mai aprope de sursă pentru a avea aceste informații. Astfel de copii care sunt lăsați în grija unor rude cred că trebuie monitorizați. Să se vadă în ce condiții stau, cât de bine sunt îngrijiți, cât de bine sunt supravegheați, în condițiile în care nici măcar această situație nu este tocmai legală și respectivele persoane nu au o responsbailiate juridică a copilului. Cred că este o soluție binevenită în sprijinul copiilor”, spune Mihaela Guna, președinte FNAP.
Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru aprobarea procedurii de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Documentul prevede modalităţi concrete prin care şcolile dar şi serviciile publice de asistenţă socială trebuie să colaboreze astfel încât aceşti copii să beneficieze de toată atenţia din partea autorităţilor locale.
Serviciul public de asistenţă socială va solicita situaţia copiilor cu părinţi plecaţi, anual, în ultimul trimestru al anului, unităţilor şcolare care funcţionează pe raza lor administrativ teritorială.
”Este firesc, este normal având în vedere dreptul la educație și ca școlile să informeze autoritățile locale printr-un sistem organizat într-un cadru juridic cu faptul că acești copii au rămas singuri și că se impune o atenție sporită din partea acestora, din partea autorităților locale, din partea școlii și bineînțeles din partea familiei. Sunt suficiente exemple în care am văzut că acești copii nu de puține ori rămân fără îngrijire, fără supraveghere, în grija bunicilor, a rudelor, a mătușilor, și evident au probleme în frecventarea școlii”, a declarat Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB.
”Mie mi se pare o idee foarte buna sa se centralizeze datele copii;lor din tara care au cel putnin un parinte plecat in strainatate insa este insuficient, este doar o fotografie a ceea ce se inatmplas acolo , eu cred ca urmatorul pas ar fi pe o parte sa fie o lege de protectie a acestor copii pentru ca in general acesti copii traiesc o drama. Majoirtatea copiilor cu care am stat de vba. copii care au avut o perioada de timp au lkocuit in tara cu bunicii cu vecinii sau cu unchii au ramas cu sechele pshilogice in urma lipsiei parintilor”, afirmă Daniel Tecu, președinte FADERE.
În situaţia în care se constată scăderea randamentului şcolar, reprezentantul serviciului public de asistenţă socială va informa în scris învăţătorul sau dirigintele, care are obligaţia de a solicita sprijinul consilierului şcolar.