CORONAVIRUS | Alexandru Rafila, despre primul copil internat la ATI: Este un lucru serios, categoric

CORONAVIRUS | Alexandru Rafila, despre primul copil internat la ATI: Este un lucru serios, categoric

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a declarat, miercuri seară, în contextul primului copil infectat cu noul coronavirus, care a fost internat la ATI, că este un lucru serios.

Alexandru Rafila: Sunt situații, sigur, foarte traumatizante pentru părinți

Acesta consideră că astfel de situații sunt foarte traumatizante pentru părinți, iar cel mic merită toată atenția și compasiunea.

”Este un lucru serios, categoric, dar pe de altă parte, dacă vă gândiți câte mii de persoane au fost la Terapie Intensivă de când a apărut această pandemie în România, gândiți-vă că asta înseamnă extrem, extrem de puțin. Vedeți că în permanență avem 500 de persoane la ATI și un singur caz de îmbolnăvire gravă la copil. Sunt situații, sigur, foarte traumatizante pentru părinți. Merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații. Se întâmplă la fel și la gripă, la rujeolă. Sunt situații pe care nu putem să le prevedem, dar din fericire sunt extrem de rare”, a afirmat Alexandru Rafila la Digi24.

Caz unicat în România: Primul copil internat la Terapie Intensivă, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19

Amintim că un băiat de 8 ani din Buzău a devenit primul copil român infectat cu COVID 19 care a ajuns la terapie intensivă.

Copilul a fost diagnosticat cu boala Kawasaki, fiind un caz rar, chiar unicat în România, conform Dianei Ionescu, director medical al Spitalului Gomoiu, locul unde se află internat băiețelul.

După ce părinţii băiatului au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus, și acesta a prezentat simptome de febră, somnolenţă şi dureri.

Alexandru Rafila: În octombrie, noiembrie, decembrie OMS se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri

Reprezentantul României la OMS, Rafila, a mai menționat că în următoarele trei luni OMS se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană, datorită turismului, mobilității și a activității umane în general.

„In Uniunea Europeană (UE) a scazut foarte mult mortalitatea, secțiile de ATI nu mai sunt umplute până la refuz deși numărul de cazuri în Franța de exemplu e mai mare decât în primăvară. Dar în octombrie, noiembrie, decembrie OMS se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană. Se întâmplă datorită turismului, mobilității și a activității umane în general. Va crește numărul de cazuri în toate regiunile OMS din Europa”, a afirmat Alexandru Rafila.

Cât despre avertismentul OMS, conform căruia tot mai multe persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani sunt testate pozitiv, Rafila a precizat că „e un lucru bun căa scade media de vârstă a celor infectați. Înseamnă ca s-au luat măsurile de protejare a celor din grupurile vulnerabile, a vârstnicilor”.

Maria Van Kerkhove: ”Începem să vedem tendințe îngrijorătoare în unele țări”

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat miercuri că SARS-CoV-2, boala cauzată de noul coronavirus, se răspândește într-un ritm îngrijorător în unele părți ale emisferei nordice, la câteva luni distanță de sezonul gripal de iarnă.

”Începem să vedem tendințe îngrijorătoare în unele țări”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog de la Organizația Mondială a Sănătății, în timpul unei difuzări pe o rețea de socializare.

„Vedem creșteri ale spitalizărilor, în unitățile de terapie intensivă, în special în Spania, Franța, Muntenegru, Ucraina și unele state din Statele Unite. Acest lucru este îngrijorător pentru că nu a început încă sezonul gripal”, a adăugat ea.

Aceasta a mai spus că spitalizările persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani infectate cu COVID-19 cresc în mai multe țări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`