Odată cu depistarea celui de-al 14-lea caz de infecție cu coronavirus din România și cu noile restricții impuse adunărilor de oameni, se ridică în aer tot mai tare suspiciunea că noul coronavirus și efectele sale ar putea da peste cap activitatea școlilor și a liceelor din țară.
Astfel, pe grupurile de elevi din București aînceput să circule anexa de la Hotărârea nr. 6 din 6 martie a Ministerului Afacerilor Interne, care prevede, printre altele,procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare.
DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI CONSULTAT AICI
Concret, decizia de suspendare a cursurilor școlare se poate lua la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Direcției de Sănătate Publică județeană sau, după caz, a municipiului București, cu informarea prealabilă a CNSCBT și Inspectoratului Școlar Județean, cu respectarea următoarelor proceduri:
1. La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire COVID-19 într-o clasă din unitatea de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale clasei respective, pentru o perioadă de 14 zile. În situația în care într-o sală de clasă își desfășoară cursurile școlare două clase (dimineața, respectiv după-amiaza), se vor suspenda cursurile pentru ambele clase.
2. La apariția a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale unei unități de învățământ, pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.
3. În cazul apariției de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, aceștia au obligația de a anunțat conducerea unității de învățământ care va informa DSPJ despre eveniment. DSPJ va efectua ancheta epidemiologică și va analiza situația în unitatea de învățământ împreună cu directorul unității, astfel:
Scenariul 1. În cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă și nu a venit în contact cu alte cadre didactice se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă.
Scenariul 2. În cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă și a venit în contact cu alte cadre didactice din școală, se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă și vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.
Scenariul 3. În cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase și nu a venit în contact cu alte cadre didactice din școală se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact și, în funcție de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.
Scenariul 4. În cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase și a venit în contact cu mai multe cadre didactice din școală se vor suspenda cursurile întregii unități de învățământ.
De altfel, nu este prima oară când apare suspiciunea că școlile și liceele din România ar putea fi închise. În 5 martie a avut loc o întâlnire la nivel de secretar de stat între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, unde s-a discutat posibilitatea suspendării cursurilor pentru o perioadă de o săptămână sau două. (Detalii AICI)
Autoritățile române au anunțat, duminică, că au depistat un al 14-lea caz de infectarecu coronavirusînRomânia. (Detalii AICI)