Cum au reacţionat studenţii străini veniţi în Suceava pentru a studia arhitectura tradiţională: „Trebuie să regândim felul în care construim clădirile moderne”

Cum au reacţionat studenţii străini veniţi în Suceava pentru a studia arhitectura tradiţională: „Trebuie să regândim felul în care construim clădirile moderne”
Foto: Freepik

Într-o colaborare fructuoasă, ingeniozitatea germană se îmbină cu experiența românească. Casele de chirpici din Bucovina au devenit subiect de studiu pentru studenții din Germania. Tinerii viitori ingineri în construcții au ales să vină în țara noastră pentru a învăța secretele meșterilor locali privind amestecul lutului cu paiele. Convinși că aceste materiale 100% reciclabile reprezintă viitorul în arhitectură, ei aduc o perspectivă nouă și inovatoare în acest domeniu tradițional.

Studenţii germani învaţă arhitectura tradiţională românească

Numărătoare nemţească, ritm românesc. Cu tălpile goale, aceşti studenţi germani învaţă primii paşi în arhitectura tradiţională românească. În urma amestecării lutului cu paie, viitorii constructori încep să testeze metoda tradițională și sustenabilă de tencuire a pereților exteriori.

„În ziua de astăzi, în contextul schimbării climei, cred că este foarte important să construim case care sunt neutre climatic şi inteligente”, spune o studentă.

Studenţii germani s-au simţit atraşi de ţara noastră datorită remarcabilelor calităţi ecologice ale chirpiciului. „Le vom duce în Germania, la un laborator şi le vom testa să vedem ce conductibilitate termică au, cât sunt de rezistente”, a declarat Susanne Runkel, profesor universitar.

Universitatea din Suceava şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Augsburg colaborează într-un proiect comun. În cadrul acestei colaborări, meşterii locali joacă un rol esenţial, aducându-şi cunoştinţele şi expertiza lor pentru a contribui la partea de know-how a proiectului, potrivit Observator.

„Pot învăţa meserii tradiţionale, pot să interacţioneze cu meşteri, pot să testeze materiale vechi”, spune Carmen Cașovschi, conf.univ. USV.

Tencuială tradițională și materiale reciclabile în construcțiile moderne

După finalizarea lucrărilor exterioare, se trece la aplicarea tencuielii în interior. Chiar dacă unele metode pot părea străvechi pentru noi, germanii cred că aceasta reprezintă viitorul în industria construcțiilor. Toate materialele folosite sunt de origine naturală, nepoluante și complet reciclabile.

„Trebuie să regândim felul în care construim clădirile moderne şi trebuie să luăm un exemplu de la clădirile vechi, tradiţionale, precum aceasta”, mai adaugă un student.

În a doua ediţie a Şcolii de Vară de la Cacica, studenţii sunt recompensaţi pentru eforturile lor nu doar cu note, ci şi cu savoarea locală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`