Fost director din ANAF, urmărit penal de DNA pentru trafic de influență: În același dosar este anchetat și Gabriel Marin, considerat denunțătorul lui Tăriceanu

Fost director din ANAF, urmărit penal de DNA pentru trafic de influență: În același dosar este anchetat și Gabriel Marin, considerat denunțătorul lui Tăriceanu
Foto: Captură B1 TV

Procurorii DNA au anunțat punerea sub urmărire penală a lui Dan Stroe, fost director al Direcţiei de Investiţii Achiziţii Publice şi Servicii Interne din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Stroe este acuzat de două infracțiuni de trafic de influență.

BOMBĂ MONDENĂ! MĂDĂLINA GHENEA, PE FELIE CU CELEBRUL MILIONAR! I-A PUS MÂNA PE… (GALERIE FOTO)

Potrivit sursei citate, Dan Stroe ar fi pretins de la trei oameni de afaceri aproape 7 milioane de lei, reprezentând prețul influenței pe care ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuții în procedura de achiziție, pentru adjudecarea de către societățile celor trei persoane a unor licitații pentru achiziționarea a unor produse software.

În același dosareste urmărit penal și Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, cunoscut drept denunțătorul lui Călin Popescu Tăriceanu. Directorul general și fondatorul firmeiOmnilogic, specializată în programe și produse infomatice,Gabriel Marin, a fost pus sub acuzare deDNApentru cumpărare de influență și evaziune fiscală în formă continuată.Potrivit DNA,la începutul anului 2012, suspectul i-ar fi dat unui funcționar public cu funcție e conducere dinANAFpeste trei milioane de lei reprezentând prețul influenței în vederea adjudecării a unei licitații privind achiziționarea de către instituția publică a unor produse software. (Detalii AICI)

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al DNA:

În completareacomunicatului nr. 738/VIII/3 din 26 septembrie 2019, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de

STROE DAN, la data faptelor director al Direcției de Investiții Achiziții Publice și Servicii Interne din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență.

CUTREMUR MONDEN! IULIA VÂNTUR, ÎN STARE GRAVĂ! SALMAN KHAN A FĂCUT ANUNȚUL ÎN LACRIMI (GALERIE FOTO)

Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale a inculpatuluiSTROE DAN, în aceeași calitate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– instigare la spălare a banilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2011-februarie 2012, suspectul Stroe Dan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la trei oameni de afaceri suma totală de 6.922.790 lei (3.020.588 lei, 1.257.902 lei și 2.644.300 lei), reprezentând prețul influenței pe care acesta din urmă ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuții în procedura de achiziție, în vederea adjudecării, de către societățile celor trei persoane, a unor licitații având ca obiect achiziționarea de către instituția publică a unor produse software.

Banii respectivi (reprezentând 10% și 20% din valoarea contractelor) ar fi fost remiși funcționarului indirect, prin transfer bancar, în contul unor societăți indicate și controlate de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii.

RĂMAS BUN, VALENTINA PELINEL! CRISTI BORCEA A LUAT DECIZIA RADICALĂ LA PUȘCĂRIE!NU A MAI SUPORTAT DUREREA

Într-unul dintre cazuri, funcționarul public l-ar fi determinat pe administratorul uneia dintre societățile agreate să încheie contractele respective în scopul de a disimula originea ilicită a sumelor pretinse și primite.

Suspectului Stroe Dan i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Anterior, în cursul anului 2016, într-o altă cauză penală, Stroe Dan a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției, ce a fost admis de Tribunalul București care l-a condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`