Știm cu toții că somnul nostru, pe lângă faptul că este necesar pentru supraviețuire, ne afectează performanțele în ziua următoare. Deși o saltea de calitate este o condiție prealabilă pentru un somn bun, alegerea lenjeriei de pat potrivite este, de asemenea, o prioritate. În realitate, de multe ori oamenilor nu le pasă de acest element, considerându-l secundar și adaptându-se la proprietățile sale, indiferent de propriile nevoi. Dar situația ar trebui să fie invers. Cea mai bună lenjerie pat pentru tine este cea care se adaptează corpului tău, odihnei tale și care îți permite să îți refaci energia. Dintre toate fibrele care pot compune țesăturile, bumbacul este una dintre cele mai potrivite.
În urmă cu peste 7.000 de ani, bumbacul era deja cultivat în Egipt, India și Peru. Este cea mai valoroasă fibră naturală și a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru a confecționa țesături. Planta de bumbac este cultivată în zonele calde și în cele temperate, cu sol bogat și bine drenat. După căderea florii, mugurele de bumbac se maturizează și devine o bilă ovală sau un boboc care, atunci când este deschis, dezvăluie fibrele de bumbac. Fiecare capsulă poate avea până la 20.000 de fibre, iar calitatea bumbacului depinde de lungimea și strălucirea fibrelor.
Bumbacul este compus în proporție de 94% din celuloză, care se depune în el în timpul maturării, conferindu-i astfel structura cristalină și consistența definitivă. Când se usucă, fibrele se încurcă în mod natural între ele, moment în care bumbacul este cules și apoi trecut la procesul de filare. Rezultatul este un produs natural, rezistent și cu o mare capacitate de absorbție, fiind în același timp respirabil și cu o atingere foarte moale și plăcută. Asta înseamnă că oferă o senzație profundă de prospețime.
Care sunt principalele avantaje în lenjerie de pat din bumbac?
În general, bumbacul are capacitatea de a absorbi umezeala și, de asemenea, de a reține căldura. În zilele mai calde, este capabil să ofere răcoare și, în zilele mai reci, să ne protejeze de frig. Printre alte avantaje, este hipoalergenic și poate fi produs organic. În plus, poate fi spălat la temperaturi ridicate și se usucă rapid. Bumbacul respiră și permite aerului să circule între diferitele straturi.
De ce să alegi bumbacul în detrimentul fibrelor sintetice?
Datorită calităților sale naturale
Bumbacul este de preferat datorită originii sale naturale, confortului respirabil, moliciunii, prospețimii și durabilității, care, printre multe alte atribute, îl disting ca fiind fibra preferată pentru textilele de casă lenjerie de pat, prosoape, ștergare etc)
Dormi mai bine
În plus, s-a dovedit că dormim mai bine atunci când suntem în contact cu bumbacul decât atunci când suntem în contact cu produse din fibre sintetice, datorită prospețimii pe care o oferă acest material natural.
Material respirabil
Faptul că lenjeria ta de pat (cearceaf, fețe pernă etc) are capacitatea de a respira te ajută să ai un somn bun, deoarece bumbacul ajută la menținerea echilibrului temperaturii corpului tău și ciclurile de somn nu sunt întrerupte.
Durează mult timp
Trebuie să recunoaștem și durabilitatea acestei fibre naturale. Bumbacul îți poate spune multe povești deoarece calitatea sa este sinonimă cu rezistența. Optarea pentru așternuturi din bumbac (cearceaf, fețe de pernă, fețe de plapumă etc) este o investiție bună, deoarece acestea vor rămâne în stare bună pentru o perioadă mai lungă de timp.
Este biodegradabil
O parte din beneficiile sale semnificative sunt legate de mediu; fiind o fibră biodegradabilă datorită modului în care este produsă și a modului în care poate fi reutilizată. Pe măsură ce tehnologia evoluează, producția de bumbac a redus impactul asupra mediului înconjurător.
Nu se electrizează
În plus, spre deosebire de alte materiale sintetice, bumbacul este o țesătură naturală care previne acumularea de electricitate statică.
Evident, nu toate sunt avantaje când vine vorba despre lenjeria de pat din bumbac. Ca orice altceva în viață, și bumbacul are câteva dezavantaje:
– Bumbacul se șifonează mai mult decât țesăturile sintetice și mai mult decât unele alte fibre naturale. Cutele pot fi minimizate prin călcarea lenjeriei după spălare.
– Deși bumbacul îmbătrânește bine, are o durată de viață mai scurtă decât materialele sintetice de lenjerie de pat. Cearșafurile din bumbac mai scumpe și cele cu un număr mai mare de fire tind să dureze mai mult decât opțiunile ieftine.
– Cearșafurile din bumbac pot fi scumpe, în special cele din bumbac de calitate superioară și cele cu fire lungi. Dacă aveți un buget mai mic, poate fi mai ușor să găsiți lenjerii sintetice cearceaf, fețe pernă, fețe plapumă etc).
– Bumbacul este o țesătură ușor mai densă și mai groasă și, pentru unele tipuri de piele, poate fi iritant. Lenjeria pat din bumbac, deși inițial pare răcoroasă, nu are chiar proprietățile izolatoare și de control al temperaturii ale mătăsii.