UPDATE: Comisia Juridică a dat un vot pozitiv în cazul cererilor DNA care îl privesc pe Cristian Rizea. În ceea ce privește solicitarea de încuviințare a reținerii, au fost 13 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” și trei abțineri. Cât despre solicitarea de arestare preventivă, în cazul ei au existat 11 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” și cinci abțineri.
Deputaţii din Comisia Juridică se reunesc luni pentru a analiza şi a da un raport pe cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD Cristian Rizea, informează B1 TV. Acesta este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor, într-un dosar care are opt volume şi peste 2400 de pagini. Rizea a anunţat deja că va renunţa la candidatura pentru primăria Sectorului 5.
”Pot să vă spun doar că acest dosar are o singură probă. În această speță a mai fost un proces cu același obiect, în 2011, pe care l-am câștigat în fața Agenției Naționale de Integritate. Era aceeași sumă și același martor, care a spus atunci cu mâna pe Biblie într-un fel, iar acum are o declarație total schimbată pentru că, între timp, a comis niște ilegalități și a ajuns în închisoare și a negociat libertatea lui cu prețul libertății mele”, a susținut Rizea, după ce le-a vorbit colegilor din Comisia Juridică.
Deputatul ar fi primit suma de 300.000 de euro pentru „a interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”.
”Colţea Lucian urmărea să intervină pe lângă primarul comunei Chiajna pentru a stabili o înţelegere cu acesta” , apeland în acest sens la Cristian Rizea, cel care „i-a spus că problema este ca şi rezolvată, că îl sună pe primarul comunei Chiajna şi că a doua zi dimineaţă vor merge împreună la acesta să primească asigurări în acest sens. Rizea Cristian l-a întrebat dacă mai are vreo problemă pe care să i-o poată rezolva. Inculpatul Colţea Lucian a spus că da şi i-a prezentat situaţia unui alt teren situat în mun. Bucureşti. I-a transmis lui Rizea Cristian că vrea să ajungă la directorul RA-APPS care avea în administrare imobilul respectiv. La acel moment Rizea Cristian i-a spus că îl cunoaşte foarte bine pe directorul RA-APPS şi că va fi rezolvată şi această problemă”, mai susțin procurorii.
#DIRECT_ONE_1hbmht#
În referatul prin care DNA a cerut și a obținut arestarea omului de afaceri Lucian Colțea se spune că deputatul PSD Cristian Rizea ar fi cerut martorilor să nu le spună adevărul procurorilor cu privire la înțelegerea prin care ar fi primit 300.000 de euro, întrucât „o să-l bage la puşcărie”.
DNA a cerut încuviințare pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Cristian Rizea pe data de 2 martie.