Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal, ca urmare a declarațiilor făcute în timpul ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş. DIICOT a început urmărirea penală in rem pentru fapte de amenințare.
Declarațiile care au stat la baza autosesizării procurorilor DIICOT sunt cele făcute de Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe care a spus săptămâna trecută că dacă premierul Victor Ponta nu îl va “instrui” pe prefectul de Covasna “să lase în pace maghiarii”, atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.
“Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990”, a declarat Arpad, potrivit traducerii oficiale.
Între 19 şi 21 martie 1990, a avut loc la Târgu Mureş un conflict interetnic între români şi maghiari, în urma căruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost rănite.
Reacţia dură a edilului de Sfântu Gheorghe a venit după ce prefectul judeţului Covasna, Marius Popica a amendat conducerea Partidului Civic Maghiar pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică. Conducerea PCM Covasna a fost amendată de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare organizată pe 4 iunie în Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor. Sancţiunea a fost aplicată în baza unei hotărâri de guvern. Aceasta prevede că imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României.
Potrivit procurorilor DIICOT, aceste declarații pot întruni elementele infracțiunii de amenințare.
”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305 alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. Procurorii D.I.I.C.O.T s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în data de 13.12.2014 de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, se arată în comunicatul DIICOT.