Din greşeală în greşeală până la înfrângerea fatală: Ponta şi Arafat au crezut că imaginea e totul

Din greşeală în greşeală până la înfrângerea fatală: Ponta şi Arafat au crezut că imaginea e totul
Foto: expresmagazin.ro

România are un nou executiv, Guvernul Ponta IV. Marea problemă nu este cine-l conduce cât mai ales cine ne sunt miniștrii și secretarii de stat.

Adevărul tragic e că România a rămas fără oameni capabili să ocupe un scaun de ministru. Şi acest lucru nu s-a petrecut ca în cazul doctorilor sau inginerilor care au ales salarii mai bune în ţările occidentale. Nu! Am ajuns pur şi simplu în situaţia în care niciun om cu scaun la cap nu are de ce să aleagă să devină ministru în România.”, scrie Dan Ionescu într-un editorial pentru Adevărul.

Nu poţi cere nimănui să îşi sacrifice cariera, liniştea şi imaginea pentru un sistem la care ne uităm doar când se întâmplă vreo tragedie. Ei bine, aici e vina profundă a lui Victor Ponta şi a celor care l-au precedat în funcţia de Prim Ministru.”, crede Ionescu.

Jurnalistul consideră că miniştrii de astăzi sunt „contrabandişti specializaţi în traficul de influenţă” și nepregătiţi pentru domeniile peste care se trezesc numiţi.

Miniștrii îşi copiază nişte discursuri mai vechi cu care se prezintă în Parlament, nu au niciun program şi nicio viziune şi sunt conştienţi că şansele de a prinde un mandat serios sunt relativ scăzute, dacă nu fac parte din primul cerc de influenţă politică. Nu îşi aduc consilieri competenţi şi nici nu au aşteptări serioase de la ceea ce urmează să facă. Mitul dedicării şi competenţei există doar dacă reuşesc să aibă o relaţie bună cu presa. Din numirea lor ca miniştri nu se aleg decât cu un CV mai bun sau cu relaţii şi influenţă, care să le poată spori averea personală. Din acest portret se exclud destui miniştri din ultimele decenii, dar adevărul e că realitatea ne demonstrează că superficialul primează.”, scrie Ionescu.

Raed Arafat, atât timp cât a fost un personaj implicat în construcţia SMURD, a fost un erou. Dintr-un om cu imaginea unui profesionist şi un bun manager a ajuns şi unealtă politică şi singura speranţă a unui sistem şi şeful a tot ce înseamnă Situaţii de Urgenţă. Nu a făcut faţă noii poziţii şi orice ar rezulta din rapoartele investigaţiei de la Constanţa, Raed Arafat este principalul vinovat.

Ce îi leagă pe Victor Ponta şi Raed Arafat, dincolo de situaţia politică şi de multele diferenţe dintre ei, este că au crezut că imaginea e totul. Că nu au înţeles când trebuia că imaginea e în cele din urmă o consecinţă a propriilor acte. Unul s-a trezit aruncat de un val politic la Palatul Victoria, iar celălalt încoronat simbolic drept unicul salvator al naţiunii. Din 2012 şi până acum, amândoi au trăit şi şi-au exploatat la maxim capitalul de imagine.”, concluzionează jurnalistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`