Dosarul mită pentru cetățenie: Funcționarii cereau pentru eliberarea pașapoartelor cafea, parfumuri, favoruri sexuale și mii de euro

Dosarul mită pentru cetățenie: Funcționarii cereau pentru eliberarea pașapoartelor cafea, parfumuri, favoruri sexuale și mii de euro
Foto: enational.ro

Cafea, parfumuri, favoruri sexuale și mii de euro cereau funcționarii, arestați în dosarul mită pentru cetățenie. Procurorii au contabilizat 140 de șpăgi, luate de un singur funcționar de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Pentru monitorizarea transferurilor de bani negri din Moldova în România, procurorii au fost ajutați de ofițerii Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite de la București.

Anchetatorii menţionează în referatul întocmit că mita luată de funcționari era un fapt cotidian, iar aceștia nu mai realizau că săvărșesc ceva ilegal. Intermediarii aveau mână liberă în registrele de stare civilă. Aceștia puteau scoate din instituții statului documente oficiale, sau chiar putau soluţiona ei înşişi lucrările repartizate uncţionarilor. Toate aceste activități au fost filmate de camere video ascunse în birouri. Potrivit procurorilor care s-au ocupat de acest caz, corupţia din institituțiile statului a dat naştere la situaţii greu de imaginat.

„Astfel, întrucât majoritatea intermediarilor sunt de sex feminin, un funcţionar de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie pretindea, pe lângă suma de 50 – 100 de euro pentru fiecare dosar introdus fraudulos, şi favoruri sexuale de la una dintre intermediare” se arată în raportul procurorilor.

Majoritatea cetățenilor moldoveni,aveau nevoie de pașaport românesc pentru a putea munci în Italia. Mita cerută putea ajunge la 2.500 de euro.

„Atât funcţionarii, cât şi intermediarii şi-au luat măsuri de precauţie cu ocazia pretinderii şi dării sumelor de bani. Astfel, din discuţiile acestora, banii poartă denumirea de „taxe de urgenţă”, „taxă de parcare”, „mop”, „carboave”, „iepuraş”, „bastoane”, „valdostane”, „kilograme”, „medicamente” , „reţete”, „ştucă”. De asemenea, mita este codificată sub numele de „kapusta”-varză în limba ucrainiană.”

Banii erau trimiși cu ajutorul cărăușilor, transcrierea actelor se făcea în regim de urgență, iar funcționarii închideau ochii la neregulile din documente. În acest caz, 11 persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile de către Tribunalul București.
 

Dosarul pașapoartelor ilegale

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`