Dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, s-a arătat încrezător și optimist cu privire la succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. „Cred și sunt optimist că vom reuși să finalizăm această campanie de vaccinare cu atingerea acelui prag de imunizare colectivă de peste 70%, pentru a putea pune punct acestei pandemii”, a spus doctorul, marți dimineață, în direct pe B1 TV, explicând că personalul din spitalele de primă linie și din secțiile de Terapie Intensivă a avut cea mai mare deschidere către vaccinare pentru că a văzut „ce înseamnă să mori în urma infectării cu SARS-CoV-2”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Peste 140.000 de doze din serul produs de Pfizer și BioNTech ajung marți în România. Întrebat când începe imunizarea și cum se repartizează noua tranșă la unitățile medicale din Capitală, Radu Țincu a explicat: „Va începe imunizarea în această săptămână. Fiecare spital va primi dozele de vaccin în funcție de solicitările pe care le-au efectuat, solicitări din partea spitalelor care au la bază aportul și acceptul angajaților personalului medical de a efectua vaccinarea. Cel mai probabil în următoarele zile, câte au rămas din acest an, se va realiza o mare parte din imunizarea personalului medical din toate spitalele din România”.
Întrebat care au fost criteriile de repartizare, medicul a precizat: „Distribuția acestor doze s-a realizat prin solicitările care au fost centralizate din partea spitalelor, iar aceste centralizări ale spitalelor au la bază consimțământul angajatului de a se vaccina sau nu. A fost nevoie de o astfel de cartagrafie a tuturor angajaților, care să își exprime acordul sau intenția de a se vaccina. În funcție de această statistică efectuată la nivelul spitalelor, ea a fost trimisă către Ministerul Sănătății și acesta a distribuit dozele respective. Discutăm de variații ale gradului de acceptare a vaccinului, undeva între 60% și 90%, și din această perspectivă a variației intenției de vaccinare există și aceste diferențe de trimitere a numărului de vaccinuri”.
Referitor la această variație, în condițiile în care medicii spitalelor de primă linie au răspuns prompt la vaccinare, însă în alte unități sanitare pare să existe o oarecare reticență, Radu Țincu a declarat: „Da, discutăm de o reticență, dar nu este o reticență atât de mare. Spuneam că în sistemul sanitar gradul de acceptare variază undeva între 60% și 90%. Cu cât ne depărtăm de zona cea mai intensă de luptă împotriva COVID-19, apare și un grad de reticență, dar nu cred că este neapărat o reticență, ci este doar o neînțelegere poate de la distanță a bolii COVID-19 și ce poate să facă această boală. Tocmai de aceea, cei care lucrează în spitalele de linie 1 au avut cea mai mare deschidere pentru vaccinare, la fel cei din secțiile de Terapie Intensivă, pentru că au văzut ce înseamnă să mori în urma infectării cu SARS-CoV-2. Ceea ce știu cu siguranță – și am văzut acest lucru din toate datele internaționale – cu cât mai multe persoane se vor vaccina și lumea va vedea că nu există reacții adverse, cu atât gradul de aderență la campania de vaccinare va crește. Cred și sunt optimist că vom reuși să finalizăm această campanie de vaccinare cu atingerea acelui prag de imunizare colectivă de peste 70%, pentru a putea pune punct acestei pandemii”.