Numărul tot mai ridicat al infectărilor a adus în colaps activitatea DSP-urilor. Operatorii nu mai răspund solicitărilor, iar funcționarii nu mai eliberează documente. Oamenii așteaptă zile în șir un răspuns, unii dintre ei ajungând să se vindece de Covid între timp, conform Observator.
Haosul este atăt de generalizat încât se greșesc până și destinatarii emailurilor. O brașoveancă a primit vestea că este infectată, de la DSP București.
„Eu nu m-am testat. Când am deschis e-mailul am văzut că este altă persoană. Poate doamna avea nevoie de documentul respectiv şi l-am primit eu, puteam pur şi simplu să şterg mailul şi aia era”, povesteşte ea, conform sursei citate.
Alexandru Rafila a declarat că vârful valului al cincilea o să fie abia în jurul mijlocului lunii următoare.
„Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem două diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital. Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.
Ministrul Sănătății a mai declarat că vârful valului 5 COVID va fi atins în intervalul 10 – 15 februarie, apoi, din martie, numărul cazurilor de infectare va scădea.
Cifrele bilanțului de infectări din ultimele 24h se apropie de maximul înregistrat de la începutul pandemiei.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.685 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 7.603 mai mult decât în ziua anterioară. 1.740 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Gradul de pozitivare este de 31,71%.
În total, până astăzi, 25 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.048.896 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 33.637 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.