Alexandru Rafila: Vârful valului 5, probabil în intervalul 10 – 15 februarie. Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive

Alexandru Rafila: Vârful valului 5, probabil în intervalul 10 - 15 februarie. Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive
Foto: Guvernul României / Facebook

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat, luni, că în acest al cincilea val al pandemiei de coronavirus numărul cazurilor grave de COVID este mai mic decât în valurile precedente. Problema este că transmisibilitatea e mai mare și apar focare de infecție în spitale.

Rafila a mai spus că vârful valului 5 COVID abia urmează, dar apoi numărul infectărilor va începe să scadă și, din martie, ar putea fi luate măsuri de relaxare.

Rafila, despre particularitățile valului 5 COVID

Ministrul Sănătății a afirmat că există focare în rândul personalului medical, o astfel de situație fiind chiar în București.

„Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem două diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital. Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Rafila: Până la sfârșitul lui martie vom scăpa de o parte din restricții

Ministrul Sănătății a mai declarat că vârful valului 5 COVID va fi atins în intervalul 10 – 15 februarie, apoi numărul cazurilor de infectare va scădea.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe