Elena Udrea a părăsit, joi, penitenciarul Târgșor, în jurul orei 14:00, spunând că justiția mai are o șansă, având în vedere că azi a ieșit din arest.
„Faptul că eu, Elena Udrea, am putut ieşi astăzi pe poarta penitenciarului arată că justiţia are o şansă, că există oameni profesionişti, curajoşi şi corecţi, care pot face ca justiţia să fie dreaptă”.
Fostul ministru a spus că se simte bucuroasă și că probabil a trebuit să treacă printr-o experiență din aceasta ca să înțeleagă cum stau lucrurile.
„Foarte multe lucruri nu le-am ştiut, le-am tratat superficial. Am văzut oameni care vorbesc despre arest fără să cunoască. Aşa am fost şi eu. Am considerat că nu trebuie să cunosc. Acesta cred că a fost destinul meu. Să cunosc aceste condiţii şi să pot să fac ceva pentru oamenii de aici. Pornind de la condiţiile în care sunt cazaţi, până la legile care trebuie schimbate. Astazi sunt 10.000 de oameni care își pun speranța că, ieșind de aici, o să fac ceva și pentru ei.”, a declarat Udrea.
De asemenea fostul ministru a mai vorbit și despre justiția din ziua de azi, „care se face uneori cu abuzuri”, dar și despre condițiile în care sunt cazați oamenii în penitenciare.
„M-am întâlnit în arest cu femei care erau acuzate de infracţiuni economice: contabile, directoare economice luate la grămadă, luni de zile femei care nu au fost o dată chemate să dea declaraţii, femei care aveau copii acasă şi care plângeau în fiecare noapte că stăteau acolo şi nu înţelegeau de ce nu pot sta măcar acasă, alături de copiii lor. Ar trebui să fim mult mai atenţi la modul în care aplicăm legea şi la instrumentele pe care le folosim”, a explicat Udrea.
Pe de altă parte conducerea penitenciarului Târgșor, în frunte cu directorul Stanciu, „sunt oameni minunați care vor să compenseze lipsa de resurse”, a mai adăugat Udrea.
Întrebată de jurnaliști ce i-a lipsit, ea a spus că i-a lipsit libertatea, dar știa ce o așteaptă pentru că este parte din clasa politică și știe ce se poate întâmpla.
„Eu știam ce mă așteaptă, nu am fost surprinsă, de un an și ceva știam. Doar sunt parte a clasei politice și știu ce se poate întâmpla. Dacă ar fi să penalizam clasa politică ar trebui să fiu printre ultimii. (..)Voi rămâne în politică pentru că sunt foarte multe lucruri de schimbat şi de îndreptat. Faptul că Elena Udrea a fost arestată, nu înseamnă că s-a făcut justiţie, aşa cum vor unii să spună. Cred că este nevoie de justiţie, dar justiţia nu trebuie să se facă ca o răzbunare, ci să fie în conformitate cu legea şi cu dreptatea”, a spus Udrea.
La final, Udrea a dezvălui că se duce acasă să-și vadă familia și prietenii și i-a mulțumit fostului președinte Traian Băsescu, pentru că a continuat să creadă în ea.
„Am văzut şi oameni care nu au fost de partea mea, oameni din presă, vectori de opinie, jurnalişti, prezenţi în emisiuni în care nu m-au susţinut, dar au avut puterea să dezbată acest caz în mod principial şi corect. Nu mă aşteptam şi nu o să dau nume acum, poate în viitor. În acelaşi timp, le mulţumesc celor care şi-au exprimat în continuare încrederea în mine şi în mod spe3cial preşedintelui Traian Băsescu care a continuat să creadă în mine”, a spus Udrea.
Elena Udrea a fost eliberată joi din arestul preventiv unde s-a aflat din data de 25 februarie. Judecătorii ÎCCJ au admis contestaţia Elenei Udrea, fostul ministru fiind plasat în arest la domiciliul. Decizia este definitivă.
Fostul ministru Elena Udrea a fost trimis în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute” sub acuzația de săvârșire a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea fondurilor europene.
Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat că „dreptul de apărare a doamnei Elena Udrea a fost fundamental îngrădit. (..) S-a făcut dreptate, în sensul că i s-a dat dreptul să se apere”. (Detalii AICI)