Emil Boc spune că doar „o mică parte” din Transilvania Smart City „a parcurs procedurile legale”. Reacția primarului după ce a fost asociat cu controversatul proiect imobiliar de la Cluj

Emil Boc spune că doar „o mică parte” din Transilvania Smart City „a parcurs procedurile legale”. Reacția primarului după ce a fost asociat cu controversatul proiect imobiliar de la Cluj
Sursa Foto: Facebook / Emil Boc

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că doar „o mică parte” din proiectul Transilvania Smart City a pacurs procedurile legale, arată un răspuns oferit de edil pentru G4Media și Economedia.

Doar „o mică parte” din controversatul proiect imobiliar de la Cluj „a parcurs procedurile legale”, spune Emil Boc

Într-un text în care infirma că ar reprezenta controversatul proiect imobiliar, fostul ambasador american în România, Adrian Zuckerman, spunea că „Proiectul Smart City este susținut de Primăria Clujului și de primarul Emil Boc drept soluție la nevoile viitoare de creștere ale Clujului”.

Emil Boc a spus că nu a declarat niciodată dacă susține sau nu proiectul.

„La Cluj-Napoca, în egală măsură, sunt supuse adoptării procedurilor legale toate proiectele urbanistice care îndeplinesc prevederile legii și, în egală măsură, sunt respinse cele care nu îndeplinesc cerințele legale, indiferent de cine le promovează sau finanțează. Toate procedurile, inclusiv dezbaterile din Comisiile tehnice de urbanism, sunt publice și oricine poate urmări caracterul echidistant al aplicării procedurilor urbanistice”, ne-a transmis Emil Boc. Menționăm că primarul este cel care conduce la Cluj ședințele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, din care mai fac parte arhitectul-șef și specialiști în arhitectură și urbanism și, într-adevăr, acestea sunt transmise online și deschise publicului. Rolul comisiei este însă unul consultativ, pentru arhitectul-șef care semnează documentațiile. Ulterior, acestea sunt supuse aprobării Consiliului Local”, a declarat edilul.

„Nu am făcut niciodată nicio declarație cu privire la susținerea sau nesusținerea proiectului amintit de către dvs (Transilvania Smart City, n.red.). O mică parte din proiect a parcurs procedurile legale, iar restul va fi aprobat sau nu în funcție de respectarea condiționalităților urbanistice incidente în cauză. În concluzie, Primăria promovează sau nu promovează în procedurile legale proiectele în funcție de îndeplinirea sau nu a condițiilor legale, și nu în funcție de investitorul care solicită aprobarea”, a mai spus Emil Boc.

Transilvania Smart City, un proiect imobiliar din Cluj, a fost asumat de Elena Udrea în finalul anului 2021, iar partenerul de viață al fostului ministru, Adrian Alexandrov, este reprezentant oficial al proiectului.

Patronul Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, care a ispășit în închisoare o condamnare pentru corupție, și-a anunțat recent intrarea în afacere, în cadrul unui consorțiu din care mai fac parte Bobby Păunescu, Cozmin Gușă, Miron Mitrea și Gabriel Oprea.

Complexul va fi construit în vecinătatea Pata Rât, acolo unde trăiește cea mai săracă comunitate a orașului. Situația a determinat asociațiile civice din Cluj să trimită o scrisoare deschisă către primarul Emil Boc și dezvoltatorii imobiliari, solicitând o strategie concretă în legătură cu care locuiesc la Pata Rât, context în care au invocat „suspiciunile de corupție care planează în jurul investitorilor imobiliari”.

„Clujenii din Pata Rât, 1.500 de cetățeni, sunt ignorați complet atât de către primărie, cât și de către dezvoltatorii imobiliari atunci când se discută despre acest proiect imobiliar. Reprezentanții lor au solicitat de multe ori, în zadar, să fie consultați cu privire la planurile administrației publice locale ce vizează zona Pata Rât și locuitorii acesteia”, se arată în scrisoarea asociațiilor civice din Cluj.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`