Emilian Popovici: Când ai alternative, e normal să alegi ceea ce este mai performant și cu riscurile cele mai mici. Folosești vaccinurile de tip AstraZeneca atunci când nu ai alte posibilități (VIDEO)

Emilian Popovici: Când ai alternative, e normal să alegi ceea ce este mai performant și cu riscurile cele mai mici. Folosești vaccinurile de tip AstraZeneca atunci când nu ai alte posibilități (VIDEO)
Foto: Pixabay

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat că la aproape toate vaccinurile anti-COVID-19 „găsim și avantaje, și unele dezavantaje”, excepție făcând cele trei seruri de „vârf”, Moderna, Novavax și Pfizer.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Emilian Popovici, despre serul AstraZeneca și celelalte vaccinuri anti-COVID-19

Întrebat de Irina Petraru la „Talk B1”, luni, cum ar trebui privită declarația lui Marco Cavaleri, oficialul EMA care spunea că vaccinul AstraZeneca ar trebui evitat dacă există alternativă, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a răspuns: „Noi am parcurs acum, practic, două faze – o primă fază în care a fost presiunea pandemiei cu exprimarea violentă a numărului de infecții, când s-a vaccinat cu ce s-a avut la dispoziție, și acum s-a trecut la o fază mai relaxată, în care avem alternative și este normal ca, atunci când ai alternative și poți să alegi, să alegi ceea ce este mai performant și cu riscurile cele mai mici. Practic, de aici vine și, cred eu, reacția reprezentantului EMA”.

„Sunt patru criterii care sunt importante în analiza unui vaccin și aici vorbim de eficiență. Dacă vorbim punctual despre AstraZeneca, la eficiență nu este foarte avantajos, pentru că este pe locul 5 dintr-un clasament de 7 vaccinuri anti-Covid. După aceea, putem vorbi despre siguranță și aici, de asemenea, sunt aceste reacții adverse, care însă n-au împiedicat utilizarea vaccinului pe scară largă în Marea Britanie și trebuie să ținem cont și de acest aspect, pentru că britanicii au mers preponderent pe acest vaccin, dar nu este un atu nici acesta pentru AstraZeneca. În schimb, sunt atuuri prețul, care este mai convenabil, și condițiile de păstrare. Practic, dacă am lua fiecare vaccin în afară de cele trei din vârf, Moderna, Novavax, Pfizer, la toate găsim și avantaje, și unele dezavantaje”, a adăugat el.

Emilian Popovici a punctat că un vaccin de tip ARN mesager este mai eficient și prezintă un risc de reacții post-vaccinare mai scăzut.

„Dacă poți să alegi un vaccin ARN, care este mai eficace și cu un risc de reacții post-vaccinare mai scăzut, îl vei alege pe acesta. Folosești vaccinurile de tip AstraZeneca atunci când nu ai alte posibilități și când, bineînțeles, ai și stocuri, și când ai necesitatea aceasta imperioasă de a imuniza. Pentru că, oricum, decât să te îmbolnăvești, cu siguranță este mai bine să te imunizezi, chiar și cu AstraZeneca”, a mai spus epidemiologul.

Până duminică seară, în România au fost vaccinate peste 4,55 milioane de persoanemăcar cu o doză, fiind folosite circa 8,53 milioane de doze din cele patru vaccinuri aprobate la nivelul UE: Pfizer (6,8 milioane), Moderna (696.448), AstraZeneca (828.503) și Johnson & Johnson (212.116).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`