Când va începe etapa a treia de vaccinare în România

Când va începe etapa a treia de vaccinare în România
FOTO: Pixabay.com

Campania națională de vaccinare anti-COVID se împarte în trei etape în România. În prima etapă sunt vaccinați angajații din sectorul medical și social, în cea de-a doua etapă vor fi vaccinate persoanele din categoriile de risc, lucrătorii care desfășoară activități în domenii cheie, iar în cea de-a treia etapă de vaccinare va fi imunizată populația generală.

Pentru moment, singura etapă care a început și se defășoară în România este prima, în care sunt imunizați angajații din sistemul medical și cel social. Una dintre curiozități este însă când va începe vaccinarea populației generale, iar medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale a făcut o serie de clarificări, în timpul conferinței de presă de marți.

Cea de-a treia etapă de vaccinare, estimată în aprilie

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat faptul că cea treia etapă a campaniei de vaccinare ar urma să înceapă în luna aprilie a acestui an, din primele estimări.

„În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare, estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care le putem lua în calcul, însă trebuie să înțelegem practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”, a explicat medicul, în timpul unei conferințe de presă.

Cum se vor realiza programările pentru cea de-a treia etapă

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că oamenii se vor putea programa la vaccin la cel mai paropiat centru de locuința lor, iar planificarea se va realiza fie prin intermediul platformei onlie, telefonic, prin intermediul medicului de familie sau prin intermediul DSP-uri ori a DGASP-urilor.

Aceste centre de vaccinare sunt constituite și înființate în localitățile în care densitatea populației este cea mai mare. Am ales ca nivel referință numărul de persoane peste 65 de ani, care depășește 1.500 de persoane. În acele localități în care avem peste 1.500 de persoane, cu vârsta de peste 65 de ani am înființat unul sau mai multe centre de vaccinare. Dacă într-o localitate avem câteva zeci, sute de persoane, în acele localități, vom asigura procesul prin centre mobile de vaccinare. Prin programare se vor deplasa acolo echipe de vaccinare”, a explicat Gheorghiță.

Amenajarea acestor centre de vaccinare revine în sarcina autorităților locale. În cazul în care o persoană nu va avea acces la internet pentru a realiza o programarea online, poate fi programată de către alcineva.

S-a creat platforma de programre, care în momdentul de față este activă doar pentru persoanele din etapa I de vaccinare, lucrătorii din sistemul medical și social. În etapa a II-a, adresată personalului la risc, persoanelor la risc și personalului care deservește activități esențiale, continuă această etapă de programare în această platformă unică.

În cea de-a treia etapă, se va face prin programarea fiecărei persoane. Zilnic există un număr de locuri libere în fiecare centru de vaccinare și fiecare se va programa. (…) Persoanele fizice se pot prgrama fie individual, electronic, se face un cont simplu de utilizator, prin call center (telefonic), prin medicul de familie, prin cadrul Direcțiilor de Asistență Socială din cadrul Consiliilor Locale sau în cazul personaleor care nu reușesc prin aceste metode, un membru al familiei poate să își programeze până la maxim 10 persoane”, a explicat el săptămâna trecută, în platoul B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`