Eveniment astronomic rar: Pământul va atrage o a doua „Lună” în această toamnă

Eveniment astronomic rar: Pământul va atrage o a doua Lună în această toamnă
Foto: Captura video YT

În această toamnă, Pământul va avea pentru scurt timp un al doilea satelit natural, denumit popular „mini-Lună”. Asteroidul de mărimea unui autobuz va fi atras de gravitația Pământului și va gravita în jurul planetei noastre pentru circa două luni, potrrivit unui studiu publicat de Space.com.

Când va apărea „mini-Lună” și cât va dura?

Asteroidul va deveni o „a doua Lună” pentru Pământ în perioada 29 septembrie – 25 noiembrie. În această perioadă, el va orbita temporar în jurul planetei noastre, fiind astfel considerat un satelit natural temporar.

Ce origine are mini-Luna?

Conform declarațiilor lui Carlos de la Fuente Marcos, profesor la Universidad Complutense din Madrid, asteroidul aparține centurii de asteroizi Arjuna, o grupare secundară de asteroizi care urmează o orbită similară cu cea a Pământului. Asteroizii din această centură pot ajunge la distanțe foarte mici față de planeta noastră, chiar și la 4,5 milioane de kilometri.

Atunci când un asteroid din centura Arjuna se deplasează cu o viteză relativ mică, în jur de 3.540 km/h, acesta poate fi atras de gravitația Pământului. În astfel de condiții, asteroidul poate deveni o „lună” temporară pentru Pământ, potrivit cercetătorilor. Un fenomen similar a avut loc și în 1981 și 2022, când alte două „mini-Luni” au fost capturate pentru scurt timp.

Deși asteroidul va fi un satelit natural al Pământului pentru o perioadă scurtă, el nu va efectua o orbită completă în jurul planetei noastre. Acesta a fost descoperit pe 7 august și măsoară aproximativ 10 metri în lungime, ceea ce îl face prea mic pentru a putea fi observat cu un telescop sau binoclu obișnuit.

Cum poate fi observată această „mini-Lună”?

Deși asteroidul nu poate fi observat de astronomii amatori din cauza dimensiunilor sale mici, el va avea o luminozitate suficient de mare pentru a fi captat de telescoapele folosite de astronomii profesioniști.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:12 - Daniel Băluță îndeamnă la vot pentru Elena Lasconi. Cum îl descrie pe Crin Antonescu (VIDEO)
21:10 - Noua metodă care îi ajută pe adolescenți să își aleagă facultatea potrivită. Vine, însă, și cu riscuri
20:58 - Daniel Băluță, reacție la panourile electorale ale lui Nicușor Dan din diaspora: “Noi nu putem să avem o astfel de promovare pentru că nu putem să beneficiem de voluntarii pe care îi are Nicușor Dan. TikTok îi este voluntar, Meta, Google” (VIDEO)
20:40 - România, fruntașa Europei la numărul de tineri șomeri. Cei care reușesc să se angajeze au dat startul unei noi tendințe
20:30 - Daniel Băluță, după ce primarul PSD, care a anunțat că îl susține pe Ponta, a fost exclus din partid: “Este foarte important ca toți românii să înțeleagă faptul că domnul Crin Antonescu este candidatul PSD” (VIDEO)
20:10 - Concedieri la un gigant auto din SUA. Primele efecte ale tarifelor lui Donald Trump
20:07 - Cum a ajuns să fie Dragoș Sprînceană emisarul special al României pentru relația cu SUA: „Cabinetul prim-mistrului și Marcel Ciolacu personal m-a contactat”
20:06 - Bărbat din Sibiu, cercetat după ce a afișat portrete ale liderilor naziști la fereastra casei. „Asta e plăcerea lui”
19:45 - A fost dezvăluită „dieta” lui Donald Trump. Mulți ar ajunge la medic, dacă ar mânca doar așa ceva
19:36 - Anca Serea, din nou la spital. Ce diagnostic a primit vedeta. „Există un antecedent în familie”