EXCLUSIV // Orașul Siret a intrat în scenariul roșu pentru COVID-19. Primarul localității, revoltat de decizia CCR: „Ne împiedică să ne facem treaba” / „Anchetele epidemiologice făcute de DSP sunt de cele mai multe ori nereale”

EXCLUSIV // Orașul Siret a intrat în scenariul roșu pentru COVID-19. Primarul localității, revoltat de decizia CCR: Ne împiedică să ne facem treaba / Anchetele epidemiologice făcute de DSP sunt de cele mai multe ori nereale
Sursa foto: Pixabay

EXCLUSIV // Orașul Siret din județul Suceava a intrat în scenariul roșu de lucru pentru cazurile de infectare cu noul coronavirus după ceincidența cazurilor de Covid-19 la mia de locuitori este de peste 7. Primarul localității a declarat pentru B1.RO că s-a ajuns la această situație după ce autoritățile locale au fost lăsate fără atribuții în gestionarea pandemiei de coronavirus.

Orașul Siret intră în scenariul roșu al pandemiei de coronavirus. Ce spune primarul localității

În acest context, oficialitățile au luat joi decizia de a închide școlile iar desfășurarea cursurilor să se facă online, măsură ce ar afecta 2.000 de copii, din care 700 la școala gimnazială și la grădiniță. Unitățile de învățământ care au fost închise sunt Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” și Școala Gimnazială ”Petru Mușat”, unde funcționează și grădinița orașului.

Totodată, restaurantele și cafenelele din localitate ar urma să fie închise în interior, în timp ce activitățile culturale, religioase și politice se vor desfășura doar în spații deschise.

Principalul focar izbucnit în localitate este cel apărut la Spitalul de Psihiatrie Siret, unde în acest moment sunt 38 de cazuri de îmbolnăvire, din care 34 în rândul pacienților și 4 în rândul angajaților.

Despre această situație, autoritățile locale sunt nemulțumite, precizând pentru B1.RO că au informat informațiile despre incidența cazurilor de coronavirus pe surse și din presă.

Primarul orașului Siret, Popoiu Adrian, a criticat dur acțiunile Avocatului Poporului, Renate Weber și deciziile CCR, care potrivit acestuia au lăsat autoritățile locale fără posibilitatea de a interveni pentru blocarea răspândirii cazurilor de coronavirus.

“Sunt mai mult decât nemulțumit de deciziile luate de Avocatul Poporului și deciziile luate de CCR care efectiv pe noi autoritatea locală ne împiedică să ne facem treaba. Dacă până în luna iunie eram în linia întâi a frontului împotriva COVID și lucrurile au fost ținute sub control, iată că în ultima vreme totul s-a complicat.

În momentul de față nu putem afla identitatea persoanelor infectate, nu mai putem impune izolarea acestora, nu mai avem atribuții privind controlul direct. Anchetele epidemiologice făcute de cei de la DSP sunt de cel mai multe ori nereale. Totul este la latitudinea omului care declară ce dorește. Singurul lucru care depinde de noi este doar dezinsecția, în momentul de față a lucrurilor publice”, a declarat primarul orașului Siret.

Acesta s-a arătat revoltat de faptul că a aflat pe surse că rata infectărilor în ultimele 14 zile este de peste 7. “Ce știu este că la spitalul de psihiatrie este un focar. Mai mult decât atâta autoritatea locală este dată la o parte”.

În ceea ce privește restricțiile, oficial s-a luat mai multe decizii în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență: închiderea restaurantelor în interior, închiderea sălilor de jocuri de noroc, activitățile religioase, culturale, politice se desfășoară doar în exterior și se recomandă dacă nu se impune purtarea măștii în spațiile publice.

Decizia CCR privind carantina

Avocatul Poporului a atacat de-a lungul ultimelor luni mai multe măsuri luate în contextul epidemiei.

La finele lunii iunie, judecătorii CCR au declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru. Ei au precizat că este nevoie de o lege în acest sens. Mai mult, Curtea Constituțională a mai arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”. Asta pentru că spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.

Urmare a verdictului Curții, autoritățile nu au mai putut impune măsurile de carantinare și izolare. Centrele de carantină s-au golit, iar numeroși pacienți infectați cu coronavirus s-au externat la cerere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`